Szent István napi megemlékezés

0
552

Augusztus 20-án este tartotta a Szent István napi ünnepséget Kismaros. A program ünnepi szentmisével kezdődött, majd a templomkertben folytatódott kenyérszenteléssel és a Szent Istvánra emlékezés programjaival.

A szentmise után Neubauer Rudolf polgármester ünnepi beszédében a mai kor problémáira reflektálva azt a kérdést tette fel, hogy István keresztény királysága alatt vajon mitől félhettek a magyarok? Aggódtak-e vajon a megélhetésükért és a holnapért, vagy azért, mert belesodróthatnak egy háborúba? És vajon hogyan lehet ezer évet ilyen veszélyek mellett átvészelni? Mint mondta, István sziklára építette Magyarország alapjait és ezért sikerült megmaradnunk. Szerinte keresztény értékekre építkezni a legerősebb alap lehet.

A polgármester arról is beszélt, hogy bár sok nehézséggel kell szembenéznünk most is, de ő személyesen nyugodt. István király Szent Imre hercegnek írott intelmeire hivatkozva úgy vélte, az elmúlt ezer évben mindenki, aki hozzánk érkezett a Kárpát-medencébe, részévé vált a magyar nemzetnek. Egy olyan nemzetnek, amelyhez európaiként most is jó tartozni. Neubauer Rudolf szerint ez nem csak a kihívásokkal való szembenézést segíti, de nyugalmat is adhat mindenkinek, aki a magyarság kötelékébe tartozik. Befogadó, jó embereknek nevezte a magyarokat és benne a kismarosiakat, amely a biztonságunk alapja lehet a következő, minden bizonnyal nehézségekkel teli időszakban.

Faragó Laura, Kossuth- és Magyar Örökség díjas magyar énekművész, népdalénekes és tanítványai, Gajdó-Zirig Panni, Orbán Zselyke, Orbán Villő és Vizy Juli énekeltek az ünnephez illő magyar dalokat. Ezel után Körömi Ferenc szavalta el Számvetés című versét.

A kenyérszentelés és az új kenyér szétosztása után a plébánia Major Sándor termében a résztvevők megkóstolhatták az Ország Tortáját is.

Lakatos Péter