Szőkén, szelíden, mint a szél… – beszélgetés Weisz Gellérttel, a Vilcsek-díj idei kitüntetettjével

0
888
Dr. Vilcsek Balázs, Zelei Zsolt és Weisz Gellért Fotó: Aradi Szilveszter

Szelíd, csöndes fiú ül velem szemben, nem véletlenül jutott eszembe róla Váci Mihály verse. Nem is gondolná a felületes szemlélő, hogy alapos tudást birtokol, és közben kitartóan edz, világot lát, és elég határozott elképzelése van a jövőről. A Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium leendő diákját faggattuk.

KK: Gratulálok Gellért! A díj bejelentésekor elmondták, hogy nagy vetélkedés volt idén az elismerésért. Ki volt a másik jelölt? Hogyan értesültél, hogy tiéd a díj?

WG: Kriston Katica volt a másik jelölt, talán azért én kaptam a díjat, mert több versenyen vettem részt. Elég későn tudtam meg, hogy nyertem, mert nem voltunk itthon, mikor a levél megérkezett. Nagyon örültem a díjnak. Itt is szeretném megköszönni a Vilcsek családnak, a tanáraimnak,  és a szüleimnek, hogy idáig juthattam.

KK: Melyik tantárgyból jeleskedsz? Mi a legnagyobb kedvenc?

WG: Kedvencem a matematika és az informatika. A matematikát és a fizikát könnyen megértem, szinte nem is kell tanulnom. Azért egyszerűek számomra, mert egyértelműek.  Az informatika pedig a jövőm szempontjából érdekel, ezért is megyek a Boronkayba.  Az informatika szakot jelöltem be, a programozás érdekel a legjobban.

KK: Sok versenyen is részt vettél ezekből a tárgyakból. Melyek voltak ezek?

WG: Igen. Szeretek versenyezeni,  szeretem megmérettetni magamat. Alsó tagozatban többször vettem részt a Zrínyi Ilona matematika versenyen. Helyesírási és Szólánc megyei versenyben voltam V. és VI. helyezett is. Felső tagozatban is maradt a matematika verseny, kiegészülve az angol levelező versennyel, ahol sikerült VII. aztán III. helyet is megszereznem. Idén a Nemzetközi Informatika versenyen V. helyezést értem el, több mint 6000 résztvevőből.

KK: Ehhez még hozzájárul a rendszeres sport is. Úgy tudom, kajakozol.

WG: Igen, 4 éve a verőcei kajak-kenu sportegyesületbe járok edzeni, Szabó Ferenc vezetésével. Ha vízre megyünk, szinte minden hétköznap lapátolok, telente 2-3 alkalommal edzek. Muszáj mozognom, meg aztán sokan járunk Kismarosról. Versenyekre nem mindig jutok el. A legbüszkébb a Pest Megyei Régiós Bajnokságon, a kajak egyéniben 2000 méteren elért IV. helyezésemre vagyok. Megkezdődnek a futóversenyek is, így elindultam a Nagymaroson megrendezett Panorámafutáson.

KK: Mivel töltöd a szabadidődet?

A szabadidőm nagy részét szüleimmel és két kisebb testvéremmel töltöm. Sok országban megfordultunk már együtt, ezek mindig nagy élményt jelentenek. Magyarországon is gyakran kirándulunk, nyaralunk. Barátaimmal időnként biciklizni szoktam, esetleg elmegyünk egyet gyrosozni. Azért persze leülök a gép mellé is, videókat szoktam nézni, játszani, és a barátaimmal csetelni. Nyáron ez utóbbi jóval kevesebb, napi 1-2 órát ülhetek csak a gép mellett.

KK: Mindenkitől megkérdeztem eddig, így tőled is. Hogyan képzeled a jövődet 30 év múlva?

WG: Úgy szeretnék élni, mint a többség. Legyen egy jó házam, normális munkám és rendes, szerető családom.

KK: Kívánom, hogy sikerüljön! És cirógasson minden levél…ha már a költőt idéztük.

Végvári Györgyi