Természetjáró fesztivál a Dunakanyarban

0
872

Kedves dunakanyariak!

Szeptember első hétvégéjén újra itt a lehetőség, hogy a Börzsöny csodáit gyalogszerrel, bringán vagy a Dunán kenuzva megismerhessük és átélhessük. Ehhez csupán egyetlen regisztrációra van szükség a termeszetjarofesztival.hu honlapon.

40-féle túra lesz, 100 különböző időpontban, 200 bringa, 20 többszemélyes kenu, 25 SUP
áll majd rendelkezésre. Ehhez nem kell már más, csupán 3000 pár túracipő s máris megtelik túrázókkal és jókedvvel a Dunakanyar.

Köszönjük, hogy helyet biztosít számunkra ehhez Kismaros, Verőce, Zebegény, Nagymaros,
Szokolya-Királyrét és Szendehely-Katalinpuszta önkormányzata, az Ipoly Erdő Zrt és a
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Külön köszönjük Önöknek, hogy barátságos vendéglátóink és házigazdáink lesznek, ígérjük, megóvjuk a természet értékeit, ügyelünk arra, hogy a túrázók az erdőben ne hagyjanak nyomot maguk után.

A Magyar Természetjáró Szövetség idén második alkalommal szervezi meg a természetjárást és a szabadidő aktív eltöltését népszerűsítő, közösségépítő rendezvényét, a Természetjáró Fesztivált. A szeptember 6. és 8. közötti három napban a szervezők színes programkínálattal, túrákkal és koncertekkel teszik izgalmassá és még élménydúsabbá a természetjárást.

A Dunakanyarban és a Börzsönyben a napközben vezetett gyalog-, kerékpár- és vízitúrák mellett a fesztivál központi helyszínén ügyességi játékok, sportbemutatók, előadások, gyerek- és családi programok, este pedig koncertek várják a látogatókat a verőcei Csattogó-völgyben. A klasszikus túrák mellett tematikus gyalogtúrák, ökoturisztikai szakvezetések, tanösvény-bejárások közül választhatnak a fesztiválra érkezők. Az érdeklődők részt vehetnek gyógynövénytúrán vagy vezetett nordic walking túrán, s idén először kipróbálhatják a SUP-ot, az állva evezést is.

A fesztivál összes túrája letölthető az ingyenes letölthető Természetjáró Applikációból is,
offline üzemmód esetén így biztonságosan navigálhatunk túrázás közben az erdőben is.
Az idei fesztivál egyben V4-es természetjáró esemény is, cseh, szlovák és lengyel túrázók is érkeznek a Csattogó-völgybe, ahol csütörtök este Szalonna és bandája húzza a talpalávalót. Másnap este a Vegas Show Band és a Blahalouisiana muzsikál, szombaton délután a gyerekek a Kolompos együttes muzsikájára rophatják, este pedig a Péterfy Bori & Love Band szórakoztatja a fiatalokat.

A fesztiválon a rendezvény szervezője és házigazdája, a Magyar Természetjáró Szövetség
mellett megjelenik a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Ipoly Erdő Zrt., valamint a
természetjáráshoz, a környezet- és természetvédelemhez kötődő egyesületek széles köre,
továbbá kiemelt figyelmet kap az Országos Kéktúra és a kéktúrázás népszerűsítése is.
A fesztiválra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A túrákon való részvétel 500,
illetve 1000 Ft-ba kerül. A programokat 14 éven aluliak szüleikkel ingyen látogathatják.
Szeretettel várjuk a dunakanyari polgárokat, részletek az esemény Facebook-oldalán és a
termeszetjarofesztival.hu oldalon.