Egyeztető fórumot tartott a képviselő-testület, az iskola vezetése és a beruházó BMSK részéről a kismarosi iskolafejlesztési projekt menedzsere hétfőn a Művelődési Házban. Lakatos Judit még a találkozó előtt a polgármesterrel bejárta a Vilcsek Gyula Általános Iskola mostani épületét is. 

Közös asztalnál a kismarosi vezetés és az iskolabővítés felelősei

A mintegy másfél órás egyeztetést Neubauer Rudolf vezette fel. A kismarosi polgármester elmondta, hogy az állami beruházásban megvalósuló iskolabővítési projekt a megvalósíthatósági szakaszban van, a Liget tengelyen, a jelenlegi iskola helyén épülne meg az új épület a régi iskola elbontása után. Az új épülethez elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok is. A kivitelezési munkák elindulása, egészen pontosan még az épület elbontása  előtt gondoskodni kell a diákok elhelyezéséről arra a két tanévre, amíg az új épület elkészül. Ehhez ideiglenes iskola épül konténertechnológiával az egyetlen alkalmas önkormányzati területre, a Svájci földek sarkába, a Vörösmarty út elejére. Bár az ideiglenes intézményt a tankerület építi, az önkormányzatnak is van vele teendője: hátravan még az alapterületet adó telkek egyesítése és ki is kell vonni őket a művelési területből. 

A BMSK projektmenedzsere, Lakatos Judit ezután elmondta, hogy a látványterveiben itt a Kikiáltón is közzétett megvalósíthatósági tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja, hogy a rendelkezésre álló területen létrehozható-e egy minden előírásnak megfelelő épület. Már ebben a szakaszban is figyelembe vették azokat a kéréseket, amelyeket egy korábbi egyeztetésen a kismarosi képviselők, az iskola vezetése valamint a váci tankerület megfogalmazott. 

A következő tanévben még állni fog a jelenlegi iskola

Mint mondta, a következő lépés, hogy szeptemberben elindul az engedélyes tervdokumentáció készítése. A 60 napos periódusban lehet dűlőre jutni a problémás kérdésekben az önkormányzatnak a terveket készítő céggel. A tervezőirodát közbeszerzési eljárással választja ki a BMSK. 

Jövő februárra kell elkészülnie a kiviteli tervdokumentációnak, majd utána indulhat a mintegy öt hónapig tartó folyamat a kivitelező közbeszerzésére. Az eredményes közbeszerzés után a BMSK megigényli a költségvetési forrást a kormánytól. Ez 60 nap alatt megy végbe. Ha megvan a forrás, tehát a minisztérium rábólintott, akkor 2022 szeptemberében végül elindulhat az iskola építése. Lakatos Ildikó szerint ez a folyamat egyetlen esetben gyorsulhat fel, ha nemzetgazdásági szempontból kiemelt ügy lesz a Pest megyei iskolák megépítése, ekkor ugyanis az engedélyeztetési folyamat valamennyivel lerövidül. 

Vannak még kérdőjelek

A tájékoztató után a képviselők észrevételei következtek. Poldauf Gábor az épületen belüli sportcsarnok közösségi használatáról, Nyúli Edina iskolaigazgató a gyerekek udvarra juttatásáról és annak biztonságáról, valamint a lapostető nagyobb mértékű hasznosításáról,  Kondorosi Gergő és Aradi Szilveszter pedig az iskolaépítés miatt megszűnő jelenlegi gyaloghídról, illetve az ottani közlekedési folyosó pótlásának lehetőségeiről érdeklődött. 

A projektmenedzser szerint ezek a kérdések részben vagy egészben orvosolhatóak, a kiviteli tervbe beemelhetőek, mert – mint fogalmazott – a BMSK az önkormányzattal szeretne együttműködni a tervezés fázisában. Szerinte folyamatos tervezői kooperációval lehet számolni. Azt is hozzátette, hogy a megvalósíthatósági tanulmánytól nem tudunk nagyon messze elrugaszkodni, de alakítani lehet rajta.

Hogy milyen irányba, az pedig rajtunk is múlik. 

A hónap végéig lehetőség van az iskola megvalósíthatósági tanulmányában vázolt állapotához megjegyzéseket, javaslatokat fűzni. 

 

Ezek akár az épület kinézetére, akár a funkciókra, akár az épület körüli tér rendezésére vonatkozhatnak. Csak egy konkrét példa a megbeszélésről: Philipp Frigyes főépítész felvetette, hogy térben szét kell választani a gyerekek és a gyalogosok forgalmát és így egymás mellett bőven elférne a civil és az iskolai forgalom – vagyis megmaradhatna az átkelési lehetőség a jelenlegi sportcsarnok melletti híd közelében. Ezt nem vetette el a projektmenedzser, arra azonban a korábbi kivitelezői tapasztalatok alapján nem sok esélyt lát, hogy a tetőn a sportpályán túl újabb udvarrész megvalósuljon. 

Hogy a hónap végéig beérkező javaslatok közül mennyit fontolnak meg a kiviteli tervet készítők és mennyit is építenek be, az rajtunk, kismarosiakon nem múlik. Az viszont igen, hogy pontosan lássák, hogy a helyieknek milyen épület, milyen kialakítással volna a legmegfelelőbb. 

A javaslatokat a polgarmester@kismaros.hu címre vagy akár a Kikiáltó szerkesztőségi emailjére is várjuk. 

A javaslattételi határidő 2021. június 30-a. 

 

Az iskola megvalósíthatósági tanulmányának ábrái digitálisan (pdf) ezen a linken érhetők el (Google Drive mappa, csak olvasási jogosultság), de ebben a galériában is lapozgathat közöttük képként. 

Poldauf Gábor képviselő javaslatára a mintegy 20 tervlapot A3-as méretben kinyomtatva is közzéteszi az önkormányzat a Művelődési Házban. A képek a jövő héttől biztosan elérhetőek. 

Lakatos Péter