Újabb árhullám érkezik a Dunán hétvégéig – lakossági tájékoztató

0
1011

Az országban jelenleg 395,5 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek, a dunai árhullám a hét második felében folytatódhat.

A Duna Kismaroson vasárnap (05 26) tetőzött 424 cm-en, jelenleg kis mértékű apadás indult meg a folyón, amely várhatóan szerda (05 29) reggelig tart, a vízállás ekkor várhatóan 329 cm lesz. Neubauer Rudolf polgármester és Konecsni Miklós közterület-felügyelő tájékoztatása szerint szerdától ismét vízszint emelkedés várható, az előrejelzések szerint június 2-ára, vasárnapra a Duna vízállása a nagymarosi vízmérce szerint Kismaroson megközelítheti, vagy elérheti az I. fokú készültség értékét (520 cm). Kismaros Község Önkormányzata ennek megfelelően megtette a szükséges előkészületeket és folyamatosan figyelemmel kíséri a dunai helyzetet.

Duna:

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél tegnap (05 26) 16 órakor érte el a maximális, 572 cm-es értékét. A tetőzés jelenleg Paks térségében jár. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az I. fokú készültség értékét.

A Duna vízállása a nagymarosi vízmércénél 05 27-én. A jobb oldali szürke zónában látható az előrejelzés 06 02-ig.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 mm) eső várható. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén kialakuló újabb árhullám a jelenlegi helyzetből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra futhat rá és a mostaninál magasabb vízállásokat eredményezhet. Nagybajcsnál a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az I. fokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi, még a csapadék lehullása előtti számítások szerint Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. május 27-i tájékoztatója.

Az alábbi linken lehet követni folyamatosan a Duna vízállását. A nagymarosi vízállás a mérvadó.

http://www.hydroinfo.hu/Html/hidelo/hidelo_graf_duna.html

Folyamatos információk pedig itt olvashatóak:

http://www.ovf.hu/

A hétvégi vízállás idején a kismarosi Duna-partot már elöntötte a víz.

Fotók: Aradi Szilveszter