Vágni lehetett a füstöt Kismaroson

0
1165

Az falu központjában járva ma délután bárki a hajdani Ruhr vidéken érezhette magát, vagy ha éppen otthon volt és ablakot nyitott, hamarosan az egykori kéménytelen ősember barlang illata vette körül. Településünk földrajzi, domborzati adottságai olyanok, hogy a kevesek által gyártott füst, hosszú ideig nem oszlik el, hanem csak lebeg felettünk, mindenki tüdeje, hörgője legnagyobb örömére. A füst nem jó, a füst egészségtelen. A füst elsősorban avar és levél, illetve a vizes, friss gallyak égetésekor keletkezik.

2015 októberétől, a Kismarosi Képviselő-testület döntése értelmében, tilos az avar, lomb, levél és fűkaszalék égetése, az év összes napján. Falunk, családunk, gyermekeink és végső soron saját magunk egészsége érdekében, védelmében.

A 10/ 2015 számú rendelet értelmében faág, nyesedék, növénytermesztéssel összefüggő hulladék (pl. málnavessző) égetése kizárólag április 1-től július 15-ig, illetve szeptember 1-től november 15-ig 10 és 18 óra között megengedett a vasárnapok és ünnepnapok kivételével, továbbá párás, tartósan ködös, esős időben ezeket sem szabad meggyújtani. Frissen, vizesen, zölden pedig értelmetlen is, hiszen nem fog égni, csak füstölögni…

Tehát avart, levelet, fűkaszalékot égetni ugyan tilos, de kétféle módon is megszabadulhatunk ezektől: vagy tele tömködjük a Zöld Híd zöldhulladékos zsákjait, vagy komposztálunk. Ha kert szerető emberek vagyunk, akkor a legjobbat azzal tesszük, ha a tápanyagot nem dobjuk ki, hanem vissza juttatjuk a talajba, vagyis a kert egyik félre eső helyén komposztálunk. Egyik évről a másikra ragyogóan elkorhad a matéria, addig meg tököt, patisszont, cukkinit is lehet benne termeszteni. Ja, és ha jól csináljuk, még szaga sincsen. Kellő ízléssel, még szép is lehet a kupac, de ez már tényleg elvetemült gondolat.

Kismaros egyik legfontosabb természeti kincse a tiszta levegő, vigyázzunk rá! Együtt szívunk, füstöt, vagy friss hegyi levegőt. Nem mindegy.

avarzsák2
Ez is egy megoldás.

 

Avar2
Még mindig érvényben van!

 

A témában elmélyülni vágyóknak alább a rendelet teljes szövege olvasható:

Rendelet avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről