Van más megoldás, nem kell füstölni!

0
789

Íme a jó példa, mert a füstnél minden jobb! Azért akinek van kedve, ideje, energiája komposztáljon, hiszen a legolcsóbb, a legkörnyezetbarátabb megoldás, és a tápanyag is a kertben marad! A zsákokban elhelyezett zöldhulladékot különben szintén komposztálni fogják a Zöld Hídnál.

avarzsák2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A jobb oldalon látható fekete halom a lebomlásban már előrehaladott szerves hulladék, amelyet a Zöld Híd telephelyén komposztálnak.

 

A Zöld Híd tájékoztatása szerint az ingatlantulajdonosok biológiailag lebomló anyagból készült zöldhulladék gyűjtő zsákokat vehetnek igénybe, kisebb mennyiségű (pl: fűvágás, kiskert ápolás) komposztálható zöldhulladékaik átadására.
Egy szállítási nap alkalmával maximum 10 db zöldhulladékot tartalmazó zsák helyezhető ki ingatlanonként! A zsák űrtartalma 120 liter, melyben gyűjthetőek: fűfélék, fás és lágyszárú kerti növények és azok részei, cserjék, bokrok és fák levelei, gallyak, ágak (max. 60 mm). A zsákban nem gyűjthető: másodlagos kötőanyaggal kevert faforgácslapok (OSB, bútorlap), a nem fa, vagy egyéb nem szerves anyag származékából gyártott bútorlapok, a műanyag származékot tartalmazó fapótló anyagok. A gyűjtőzsák 55 Ft-ba kerül darabonként.

Ha egy ingatlanon egyedi esetben, vagy az ingatlan jellege miatt (pl: idős, vagy nagyra nőtt fa kivágása, nagy mennyiségű sövény fiatalítása) nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik, az ingatlan tulajdonosa díj ellenében önálló, a közszolgáltatás körébe nem tartozó szállítást rendelhet meg a közszolgáltatótól (konténeres szállítást), vagy beszállíthatja a Kerepes, Ökörtelek-völgyi komposztáló telepre.

Amennyiben nagyobb mennyiségű komposztra lenne szükség, lehet rendelni is a Zöld Híd-tól.

komposzt j