Volt egyszer egy retro majális

0
358
Maibaum

Május elsején ismét összegyűlt a falu apraja-nagyja, hogy együtt ünnepeljük a tavasz kibontakozását.

A program 10 órakor a Maibaumnál kezdődött, ahol Krebszné Gábor Tamara és Neubauer Rudolf polgármester köszöntötte az összegyűlt tömeget.

Ezután a Kis Morgó Óvoda Süni csoportja, a Vilcsek Gyula Általános Iskola harmadikosai, majd a Marus Hagyományőrző Tánccsoport sváb táncai nyitották meg a rendezvényt.
A Maibaum feldíszítése után mindenki átvonult a sportcsarnokba, ahol az ovis, kisiskolás néptáncosok mutatkoztak be, Hertel Szilvi vezetésével, majd a felső tagozatosokból álló Kismaros Táncegyüttes, Lucza Betti és Lucza Gergő vezetésével. Közvetlenül utánuk a Rézeleje Fanfárosok húzták a talpalávalót, s táncos lábú érdeklődők táncházon is részt vehettek.

Mindeközben a csarnok körül is elkezdődtek az események, az iskola udvarán a MOKÜ Alapítvány jóvoltából ugrálóvárazni lehetett, arcfestéssel és hennatetoválással szépülhettek az arra vágyók, enni- és innivalóval, valamint süteménnyel, vattacukorral szolgált a Torony SE karatékáinak szülői gárdája, illetve kivonult a Spartan Kids, és népi játszóterezésre is volt lehetőség.
Utazni lehetett Európa egyetlen omnibuszán is,  Rozman József egyedi, múlt századbeli járművével a Morgó-kanyarig, majd vissza szállította utasait.

Az iskolában ezalatt elkezdődött a véradás, ez is igazi retro módon, sörrel és virslivel. Több, mint 30 ember adott vért, és ment ezzel életet. Itt lehetett leadni a retro sütisütő versenyre nevezett süteményeket is.

A csarnokban is folytak tovább az események. A táncház után az Aranyalma Páros műsorát láthatták a nézők.

14 órától a pályán a Torony SE, majd a Kismarosi Önkéntes Tűzoltók bemutatói következtek.
Ezek után pedig ismét a csarnokba invitálták az érdeklődőket, itt következett a nap fénypontja.

A majális előtt a művház dolgozói felhívást intéztek településünk lakóihoz, modelleket vártak és retro ruhákat gyűjtöttek be, akikből és amikből egy igazi divatbemutató szerveződött.
A fél órás program hatalmas sikert aratott. A behozott ruhák közt a 20-as évek charleston ruháitól kezdve az ’80-’90-es évek divatjáig szinte minden kor és stílus megtalálható volt, amiket a modellek vérbeli, profi módon vonultattak fel a kifutón, miközben Kovács Krisztina igazi szakértőként mutatta be a ruhákat, konferálta az eseményeket.
A lelkes közönség hatalmas tapssal és ovációval fogadta őket.

Mindezek után a néhány hónapja elindult, s ezen a napon befejeződött Suli-buli pályázat eredményét hirdette ki Kovács Krisztina, a program megálmodója. Környékbeli iskolák, osztályok neveztek a többfordulós pályázatra, a nyertes pedig a Vilcsek Gyula Általános Iskola 5.a osztálya lett.

A retro sütisütő versenyen két nevező volt, így mindenki dobogós helyezést ért el. A zsűri igazán szakmai volt: Balogh Nóra a Sakurából, Tömpe Péter a Béke pékség és bisztróból és Bonifertné Száraz Lívia voltak az ítélethozók. Az első helyezésért járó vándorkupát a Marus Lányok vihették haza, második lett Sári Józsefné. Köszönjük a nevezőknek a lelkesedést!

A nap lezárásaként pedig a Premier Színház művészei, Kertész Zsófia és Jónás Szabolcs daloltak retro slágereket.

Csodás nap volt ez, igazi kavalkád, méltó ünneplése a tavasznak (és a munkának :)). Köszönjük mindenkinek, aki eljött, aki támogatott, és aki segített!
Jövőre ugyanakkor, ugyanott!

 

Fotók: Ivor Andrea, Fridrik Klaudia Bernadett
Szöveg: Fridrik Klaudia Bernadett