A Kismarosi Falumúzeum Alapítvány a Német Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével Magyarország Kormánya támogatásából felújítja a Kossuth Lajos út 21. szám alatti épületegyüttest, amely a helytörténeti múzeumnak ad otthont. Az Alapítvány célkitűzése, hogy az épület utcafronti része visszakapja eredeti arculatát.

Kép: Mányi István Építészstúdió

A rekonstrukciós tervet Mányi István Ybl-díjas építész készítette. A munkálatok ez év augusztus elején megkezdődnek és várhatóan 2022. első felében fejeződnek be. A bontási munkák egy része társadalmi összefogással és közösségi szolgálat során valósul meg, amelyek július utolsó hetében már zajlanak. A Boronkay a Mezőgazdasági és a Dunakeszi Piarista szakmunkás növendékei láttak munkához a napokban.

 

A múzeum homlokzatának látványterve (Kép: Mányi István építészstúdió)

A Mányi Stúdió munkatársai tavaly nyáron mérték fel az épületet. Szerencsére a tetőszerkezet állapota megfelelő, ahhoz nem kell hozzányúlni. A rekonstrukciós terv a múzeum fotóanyaga alapján készült el, a volt iskola épülete visszakapja eredeti homlokzati képét. A jelenlegi nyílászárók és a rámpa megszűnik, és visszakapja a belső udvar az oszlopos tornácát is. A homlokzat korszerű vakolatot és lábazati szigetelést kap, illetve az eredetivel azonos kialakítású mégis korszerű, hőszigetelt, komoly asztalosmunkát igénylő
nyílászárókat helyeznek majd el az építőmesterek a falakban.

A múzeum udvarának látványterve (Kép: Mányi István építészstúdió)

A két épületrész a beltérben össze fog nyílni és akadálymentes illemhellyel korszerűsödik. A gyűjtemény termébe a kapun keresztül a belső udvarán át lehet majd megérkezni. A terem új villanyhálózatot, burkolatot és falfestést kap. A gyűjtemény régi tárolóit megtartottuk lecsiszolva, bogárvédelemmel ellátva és lefestve várják a januári befejezést, hogy megújult helyükre kerüljenek. Mányi István az építőmesteri feladatok elvégzésének művezetését is elvállalta.

Néder Sarolta