Az óvodában nem találtak koronavírusfertőzöttet a keddi tesztelésen – tudta meg a Kikiáltó Ritzl Erika óvodavezetőtől. A kormány a korábbi bejelentés alapján hetente teszteli a pedagógusokat gyorstesztekkel, a Kis Morgó oviba kedden délben jelentkeztek be a művelet elvégzéséhez. Nem mindenkin végeztek tesztet, de aki vállalta, illetve akkor délután jelen volt az intézményben, annak negatív lett a mintája.
Úgy tudjuk, hogy a Búzaszem bölcsődében is aznap végezték a tesztelést, ennek eredményéről egyelőre nincs információnk, de holnap délutánra biztos információt tudunk mondani.
A Vilcsek Gyula Általános Iskolába is holnap érkezik a mobil szűrőcsapat – ezt az iskola igazgatója közölte a kérdésünkre. Nyúli Edinától holnap délután kaphatunk választ arra, hogy miként zajlott a tesztelés.

Az országos teszt eredménye a sajtóhírek alapján eddig vegyes képet mutat, van, ahol nagy létszámú intézményben sem mutattak ki fertőzést, máshol pedig több tünetmentes vírushordozót is találtak.

A Pedagógus Szakszervezet elnöke szerint gördülékenyen zajlik a kormányhivatalok által szervezett tesztfolyamat, ám a szerinte az, hogy táppénzre küldik a tanárokat, az minimum ellentmondásos folyamat. Szabó Zsuzsa az indexnek azt mondta, ez is oka lehet annak, hogy néhányan nem vállalják a tesztet.

Aki ugyanis pozitív tesztet produkál, azt haladéktalanul hazaküldik, de nehezen kibogozható, hogy ki és mikor jogosult a tesztpozitívak közül 100 illetve 60 százalékos táppénzre. 

Így a szakszervezet nem egy olyan pedagógusról is tud, akik nem engedték, hogy leteszteljék őket, tartva attól, hogy tünetmentes korona pozitívként táppénzre küldik őket, amellyel az egyébként is alacsony fizetésük pusztán hatvan százalékára lesznek jogosultak – írta meg ma az index