Elindult a pedagógusok országos tesztelése a héten. Kismaroson a Vilcsek Gyula Általános Iskolában ma járt a mozgó labor, egy tanárt és egy konyhai dolgozót pozitívra teszteltek. A Búzaszem bölcsiben és a Kis Morgó Óvodában viszont nem találtak fertőzöttet: a két intézményben 12 gyorstesztet bontottak ki, egyik sem jelzett pozitívat. 

Tesztelték a tesztelést, megvolt az első kör

A Búzaszem bölcsi fenntartója, a Szent Anna Katolikus Családi Bölcsődehálózat hálózatvezető-koordinátora a lapunknak azt mondta, hogy az első tesztelési körben egyik bölcsődéjükben sem találtak pozitív dolgozót, ideértve minden Pest megyei és a két Nógrád megyei intézményt is. A Búzaszem bölcsiben négyen ügyelnek a két csoportra, zavartalanul működhetnek tovább. Fojta Józsefné azt is elmondta, hogy úgy tudják, hogy minden héten körülbelül azonos időpontban, keddenként érkeznek majd a koronavírus tesztet végzők.

Nyolc tesztet végeztek el a Kis Morgó Óvodában, egyik sem lett pozitív – ez már tegnap kiderült. Az intézmény vezetője szerint még többeknél vizsgálhatták volna a fertőzöttséget, de a tesztet végző csapat hirtelen jelentkezett be, az óvodai élethez képest késői időpontban, így több dolgozó már hazament, mire kiértek. Ritzl Erika mindenesetre megnyugtatónak nevezte az eredményeket és reméli, hogy a következő alkalommal többen lesznek jelen az óvoda munkatársai közül.

Az iskolában is ma jártak tesztelni, ennek eredményéről a polgármester adott ki közleményt. Neubauer Rudolf azt írja, hogy

a gyorsteszt egy tanárnál és egy konyhai dolgozónál mutatta ki a COVID-19 koronavírus fertőzést. Az érintettek orvosi megfigyelése, szükség szerinti kezelése, illetve elkülönítése, munkavégzésük szüneteltetése megtörtént. Egy osztály tantermen kívüli digitális munkarendre áll át. A konyhai munkatárs helyettesítéséről az intézmény bevonása mellett a szolgáltató és az önkormányzat egyeztetett, a holnapi munkakezdés biztosított.

Az osztály ilyenkor tíz napig kerül karanténba, addig a gyerekeknek otthon kell maradniuk, a szülők és a testvérek azonban nem kerülnek kijárási korlátozás alá.

A kormányzat a hétvégére ígérte, hogy az első körös tömeges pedagógus-teszt eredményét közzéteszik. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón azt mondta, hogy ennek fényében dönt a kormány a következő heti kormányülésen az esetleges újabb járványügyi intézkedésekről.

Kutya fogta őz Börzsönyligeten

A környéken van farkas, de a Börzsöny hegyvonulatában akár medve is lehet, mégis egy kutya terített le egy őzet a napokban. Arról, hogy egy kutya egy őzet vonszol a hegyoldalban még fotó is készült, amit az egyik kismarosi facebook csoportban tett közzé a készítője:

Aradi Szilveszter alpolgármester az üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy Kismaros közterületfelügyelője, Konecsni Miklós a poszt alapján értesítette a Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság vadőrét és a fénykép, a leírás illetve egy segítőkész börzsönyligeti polgár segítségével meg is találták az őz tetemét. A tetem friss volt, vagyis alig néhány órás – közölte Jancsó István vadőr. Szerinte valószínű, hogy az a nagytestű, fehér kutya ejtette el, akiről korábban a fotó készült. A vadőr a tetemet elszállította, a vadásztársaság pedig felveszi a kapcsolatot a kutya gazdájával, akit időközben sikerült megtalálni.

Börzsönyligeten több problémás kutyás ügy bukkant fel a közösségi médiában, a legtöbbször a kerítésen kiszökő, elkóborló állatok okoznak problémát, de van olyan telektulajdonos is, aki tucatnyi kutyát tart a telkén, amiknek a csaholása régóta zavarja a szomszédokat. Néha még a sétáltatás is problémás.

Azon túl, hogy a kutyatartó felelőssége, hogy úgy kerítse el a portáját, hogy az állat ne tudjon elkóborolni, fontos megemlíteni, hogy ma, az állattartást szabályozó törvények szerint a kutyát közterületen csak pórázon lehet sétáltatni – a kijelölt futtató kivételével. Szabály az is, hogy az oltási könyvet is magánál kellene tartani az embernek, ha útnak indul – a közterület-felügyelő ugyanis kérheti.

Ahogy ez utóbbi ritka dolog, úgy bizony az elkerítés és a pórázon vezetés kapcsán is vannak hiányosságok. Márpedig mindkét esetben szerezhetünk kellemetlen pillanatokat – ha nem magunknak, akkor például valaki olyannak, aki tart, vagy kifejezetten fél a kutyáktól.

Tévedés azt is hinni, hogy például az erdő pórázmentes terület. A vadászatot szabályozó törvények szerint a külterületek csaknem egésze vadászterületnek minősül, itt azokat a kutyákat, akiknek nem azonosítható a gazdája, gond nélkül kilőhetik. Ez szinte minden olyan esetre igaz, ha a kutya nincsen pórázon. A vadásztársaságok ugyancsak követelhetnek kártérítést, ha a kutya elejt egy vadállatot. Utóbbi esetre friss példa a fenti kismarosi őzvadászat.

Kikerültek a sótartók a hegyi utak mellé

Jön a tél, jönnek a sótartók

Az arra járók használják bátran, az önkormányzat gondoskodik arról, hogy legyen benne síkosságmentesítő.

Figyelmeztetés a Királyrét felé kirándulóknak

Nem iható a forrás vize a Kóspallag és a Szokolya felé vezető utat összekötő erdei út mentén – közölte a Királyréti Erdei Iskola a facebookján. A forrást a Szokolyai Önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy akkraditált laboratórium közreműködésével vizsgáltatta be, a vizsgálati szempontok alapján a víz nem alkalmas emberi fogyasztásra. A forrás a beszédes nevű Deszkametsző-völgyben van, Szokolya után, a fűrésztelep környékén.

Élő, világító adventi kalendáriumot szervez a Falumúzeum Kismaroson

A felhívásban azt írják, idén decemberben először lehet Kismaroson ilyen kezdeményezés, vagyis december napjainak megfelelő, fénylő számok fogják díszíteni a kismarosi házak ablakait, melyeket séta közben bárki megkereshet. Aki szeretne ablakdíszítést vállalni, az november 30-ig jelentkezhet a Falumúzeum kurátoránál, Hertai Katinkánál. Az elérhetőségeket a Falumúzeum facebook oldalán érdemes keresni.


Sorsolás után a múzeum kurátora megírja privát üzenetben a jelentkezőknek, hogy december melyik napját kapták meg, mikor díszíthetik ablakukat. A világító számokkal ellátott ablakokat pedig december elseje és december 24-e között településszerte kereshetjük majd. A Falumúzeum facebookjára reggelente feltöltik majd a térképeket, melyek segítenek a világító ablakok megtalálásában. Ha megtaláltuk, készíthetünk róla egy fényképet és feltölthetjük az eseményhez.