Home Nagy hírek Kismarosról Bezár az ország két hétre, húsvétig nincs iskola és óvoda sem

Bezár az ország két hétre, húsvétig nincs iskola és óvoda sem

Bezár az ország két hétre, húsvétig nincs iskola és óvoda sem

Zárnak az óvodák és iskolák, hétfőtől az üzletek is Magyarországon – jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a magánegészségügyi szolgáltatások kivételével a szolgáltatások is szünetelnek.

Mostantól szabadtéren is kötelező lesz a maszk viselése és csak olyan sporttevékenység űzhető szabad téren is, ahol tartható a védőtávolság. A határokon is szigorítás jön, de a tranzitforgalom marad.

Gulyás Gergely szerint folyamatosan romlanak a járványügyi adatok, a vírus reprodukciós rátája Magyarországon az egyik legmagasabb Európában. Szerinte ha most nem zárunk, akkor nem csak emberéleteket veszélyeztetünk, hanem a nyitás is későbbre tolódhat.

Az üzletek március 22-ig, az oktatási intézmények a tavaszi szünet végéig zárva maradnak. A bértámogatást a most korlátozás alá kerülő szektorokra is kiterjeszti a kormány.

A Kormányinfón az is elhangzott, hogy a nyitás már március 22-vel meg fog kezdődni, valószínűleg ütemezetten. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kért mindenkit,hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban, mert számítani fog a nyitásban a véleménye. A nemzeti konzultációt online még március 15-ig ki lehet tölteni. 

Frissítés: a kormány hivatalos tájékoztatója alapján hétfőtől zárnak az iskolák is – ez a miniszter bejelentéséből egyértelműen nem derült ki.

Forrás: Magyarország Kormánya facebook oldala

Ma reggelig hatezernél is több új fertőzöttet találtak és 150 felett az áldozatok száma egy nap alatt – közölte a koronavirus.gov.hu. Utoljára november végén, december elején jelentettek ennyire sok új fertőzöttet egy nap alatt. 152 áldozata volt a járványnak egy nap alatt. Hatezerötszáznál is több beteg van kórházban és nőtt a lélegeztetőn lévők száma is.

Közben a mentősöknek kell megtalálniuk a szabad belgyógyászati helyeket Pest megyében A Népszava egy, a birtokába került irat szerint az országos tisztifőorvos keddtől felfüggesztette a területi ellátási kötelezettséget, tehát nem helyben kell ellátni a betegeket, hanem ott ahol éppen hely van valamelyik megyei kórházban Ceglédtől Vácig. A helyhiány azért alakult ki, mert a belgyógyászatok nagy részén covidos ellátás folyik.