Zárnak az óvodák és iskolák, hétfőtől az üzletek is Magyarországon – jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a magánegészségügyi szolgáltatások kivételével a szolgáltatások is szünetelnek.

Mostantól szabadtéren is kötelező lesz a maszk viselése és csak olyan sporttevékenység űzhető szabad téren is, ahol tartható a védőtávolság. A határokon is szigorítás jön, de a tranzitforgalom marad.

Gulyás Gergely szerint folyamatosan romlanak a járványügyi adatok, a vírus reprodukciós rátája Magyarországon az egyik legmagasabb Európában. Szerinte ha most nem zárunk, akkor nem csak emberéleteket veszélyeztetünk, hanem a nyitás is későbbre tolódhat.

Az üzletek március 22-ig, az oktatási intézmények a tavaszi szünet végéig zárva maradnak. A bértámogatást a most korlátozás alá kerülő szektorokra is kiterjeszti a kormány.

A Kormányinfón az is elhangzott, hogy a nyitás már március 22-vel meg fog kezdődni, valószínűleg ütemezetten. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kért mindenkit,hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban, mert számítani fog a nyitásban a véleménye. A nemzeti konzultációt online még március 15-ig ki lehet tölteni. 

Frissítés: a kormány hivatalos tájékoztatója alapján hétfőtől zárnak az iskolák is – ez a miniszter bejelentéséből egyértelműen nem derült ki.

Forrás: Magyarország Kormánya facebook oldala

Ma reggelig hatezernél is több új fertőzöttet találtak és 150 felett az áldozatok száma egy nap alatt – közölte a koronavirus.gov.hu. Utoljára november végén, december elején jelentettek ennyire sok új fertőzöttet egy nap alatt. 152 áldozata volt a járványnak egy nap alatt. Hatezerötszáznál is több beteg van kórházban és nőtt a lélegeztetőn lévők száma is.

Közben a mentősöknek kell megtalálniuk a szabad belgyógyászati helyeket Pest megyében A Népszava egy, a birtokába került irat szerint az országos tisztifőorvos keddtől felfüggesztette a területi ellátási kötelezettséget, tehát nem helyben kell ellátni a betegeket, hanem ott ahol éppen hely van valamelyik megyei kórházban Ceglédtől Vácig. A helyhiány azért alakult ki, mert a belgyógyászatok nagy részén covidos ellátás folyik.