A járvány kétségkívül uralta a tavalyi esztendőt, de a járványon kívül is történtek nagy dolgok Kismaroson – így kezdte a tavalyi év összefoglalóját a polgármester. Neubauer Rudolf a Kikiáltónak azt mondta, hogy a járvánnyal kapcsolatos helyi és országos intézkedések határozták meg leginkább az életet. Ebben Kismaros – amikor lehetősége volt – a lehető legnagyobb biztonságra törekedett, közben pedig fennakadás nélkül működött az önkormányzat, és annak szolgáltatásai is elérhetőek maradtak.

A 2020-as év viszont legalább fele részben aktívan az iskoláról, Kismaros évtizedek óta legnagyobb beruházásáról szólt. A polgármester felidézte, hogy egy 2019 év végi kormánydöntés értelmében 16 tantermes iskola lesz Kismaroson, egyben 15 másik Pest megyei településen is. Erről csomagban született döntés. Neubauer Rudolf hozzátette, hogy a település saját tervezővel vágott neki az iskola megtervezésének, bízva abban, hogy a helyiek visszajelzései alapján is formálódhat a majdani intézmény. Végül az államnál kötött ki a tervezés is. A polgármester azt mondta, hogy a járvány okozta határidőmódosítás után

január végéig kell benyújtania a minisztériumnak az iskolák megvalósításának előkészítő anyagát, így akár már februárban döntés születhet az ügyben.

Az iskola ügyében tehát hamarosan többet tudunk, de a polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak idén induló beruházások és olyanok is, amelyek a járvány ellenére tavaly elkészültek. Ilyen az Egészségház kibővítése, amelyet még ősszel átadott a kivitelező. A projektben egy teljesen új szárny épült, amelyben 21. századi körülmények között működhet a védőnői szolgáltatás és szintet léphet a háziorvosi és fogorvosi szolgáltatás minősége is. A védőnői felszereléseket kibővítették, a megújuló eszközök közé bekerült egy baba hallásvizsgáló is. Az Egészségház teljes megújításához pályázatot adtak be a Magyar Falu programban, de egyelőre forráshiány miatt Kismaros nem kapta meg a szükséges 95 millió forintot.

Elindul azonban a bölcsőde építése idén. Kismaros folyamatosan növekvő lélekszámú falu, azon kevés települések közé tartozik, ahol a gyerekek létszáma folyamatosan nő, ezért minden oktatási, nevelési intézményt fejleszteni kell. Az önkormányzat által megvásárolt épület átalakítása után az eddigi 14 fős bölcsőde helyett akár az év végén kinyithat egy 42 férőhelyesre bővített intézmény. Az építkezés idejére azonban a kicsiknek helyet kell biztosítani: ennek a legegyszerűbb, legkisebb átalakítással járó módja, ha a frissen felépített Egészségházba költöznek a bölcsisek.

Az óvoda is gazdagodott tavaly, az udvari játékok egy részét megújították, kötélpiramis és kéttornyú mászóvár került az óvodába, idén májusban pedig egy készséget és logikai gondolkodást is fejlesztő újabb játék érkezik pályázati pénzből.

A polgármester kiemelte, hogy

az önkormányzat gazdálkodása az adóbevételek csökkenése ellenére stabil maradt, minden megkezdett munkát be tudtunk fejezni, és továbbra sem kellett semmilyen hitelt felvennie a településnek.

A kultúra területén a polgármester rendkívüli előrelépésnek nevezte, hogy sikerült megszerezni a Falumúzeum épületét, és abban elindult a “Sváb Emlékezet Centruma“ kialakítása. A muzeális gyűjtemény és a sváb hagyományok bemutatására így egy felújított, nagyobb és mégis hiteles teret építhetett a település.

A fejlesztések mindegyike a település vagyonát gyarapítja 
– szögezte le.

Hozzátette, hogy mindeközben több olyan szolgáltatást is sikerült fejleszteni, amelyek egyedülállóak a környéken. Neubauer Rudolf a második éve működő, házhoz menő ágdarálási rendszert említette, illetve azt, hogy civil közreműködéssel speciális, a használt sütőolajat felvevő hulladékgyűjtési rendszerhez kapcsolódtunk. A megtelő tárolókból befolyó pénz pedig az óvoda fejlesztését segíti.

Minden oktatási-nevelési intézményünk fejlesztésére figyelünk, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a felnövő generációt megtartsuk kismarosinak. Az idén felépülő bölcsőde és az állami fejlesztésben megvalósuló iskola is ezt a célt szolgálja

– foglalta össze a polgármester.

Lakatos Péter

(Az írás megjelent nyomtatásban a Kismarosi Kikiáltó 2021 február eleji számában, ez egy változatlan utánközlés)