BOLDOG BÉKEIDŐK – időszaki kiállítás a Sváb Emlékezet Centrumban

0
981

Időszaki kiállítás 2023. május 21-szeptember 21.

Sváb Emlékezet Centrum Kismaros

Kismaros szakrális központjában álló, nemrégiben felújított Sváb Emlékezet Centrum ad otthont a település állandó egyháztörténeti és helytörténeti gyűjteményének. A gyűjteményt gondozó kurátorok azonban időszaki kiállításokkal is gazdagítani kívánják a falu kulturális életét, éppen ezért nyitották meg a Hősök napja alkalmából a Boldog Békeidők című kiállítást. A történetekkel átszőtt esküvői ruhák bemutatásával nemcsak a háborúkban elesett hősöknek, hanem az egyedül maradt nőknek is emléket szerettek volna állítani a szervezők.

A fotókon és szabóbabákon kiállított ruhák és kiegészítők száz év távlatát idézik. A legrégebbi kiállított ruha az egyszerű, mégis elegáns vonalú öltözék Herth Vilmosné született Wieszner Margit esküvői ruhája 1957-ből. Készítője – Mester Alajosné született Liebhardt Ottilia – a legidősebb hölgy a településen. Idén töltötte be a 94. életévét, de eljött a kiállítás megnyitójára. Margit ruháját annak idején hosszú esküvői fátyollal egészítették ki, s az unoka, Hipszki-Györei Katalin modern ruháját – éppen ezért – szintén hosszú fehér fátyollal viselte 2018-ban. A két generáció mindkét ruhája megtekinthető a tárlaton.

1962-ből való Tomori Pálné, született Czeti Mária esküvői ruhája, amelyet az akkori ínséges idők miatt az orvos jegyespár menyasszonya részére alkalmi ruhából alakítottak át esküvői ruhává, majd újra vissza klasszikus alkalmi öltözetté.

Az 1975-ben, Németországban készült a hímzett, finom anyagú ruha Neubauer Rudolfné Zsigmond Gabriella ruhája. A méretet az egyik nagynéni – Liebhardt Ottilia – vette le az ifjú menyasszonyról, majd a másik nagynéni, a Darmstadtban élő – Zsigmond Mária, becenevén Cuni – ez alapján varrta meg és küldte haza. Ez a ruha aztán 2000-ben ismét szerepet kapott: Gabriella lánya, Neubauer Réka viselte polgári esküvőjén.

Moravcsik-Laufer Barbara ruhája mai darab, de díszítése, és a kiegészítők családi régi csipkékből és ékszerekből készültek: Laufer Barbara és Galambosi Zsófia munkái. Barbara nászajándékaként szolgáló vitrinjében, amelyet férje, Moravcsik János készített, a család felmenőinek fényképei foglalnak most helyet 1919-től 2012-ig. Az édesapja, Laufer Károly által megalkotott vörösréz menyegzős láda és gyűrűtartó ládikó is megtekinthető itt.

A legrégebbi esküvői kép 1912-ből való. A nagyméretű képen a dunabogdányi születésű Spath Borbála látható, kismarosi férjével Wiedermann Jánossal. A fehér ruha igazi sváb népviselet minden kiegészítőjével együtt: mirtuszkoszorúval, rozmaringágakkal. Szép együttest alkot a múzeum gyűjteményéből összeállított esküvői terítékkel, valamint azzal a kiállított énekszöveggel, amelyet a kismarosi templomban énekeltek még a huszonegyedik században is a hívek esküvők alkalmával:

 

Bevonuláskor:

Hozzád fohászkodunk Atyánk, nézz most kegyesen ránk,

És áldd meg kik hozzád jöttek, a vőlegényt s arát,

A szeretet szent szava, felcsendül előtted ma,

Add áldásod rá, hogy éljenek boldogan soká!

 

Kivonuláskor:

Most az eskü által két szív összeforrt

Mivel ez az Isten rendelése volt,

Így akarta éppen, bölcs és jó Atyánk,

Aki áldást küldött mosolyogva ránk.

Indulj hát az útra boldog ifjú pár,

Tiszta házasélet száz öröme vár,

Veletek az Isten, nyújtsatok kezet,

A göröngyös úton Ő majd elvezet!

 

Az esküvői ruhakiállítás mellett a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár jóvoltából megtekinthető egy a Blickpunkt online fotóversenyre beküldött képekből összeállított válogatás is, amely a magyarországi németek múltját és jelenét tárja elénk a 2019-ben díjnyertes fotókon. A képeken családi összejövetelek, korabeli esküvők, ünnepnapok, valamint a sváb identitás ihlette, hagyománytisztelet sugárzó alkotások láthatók.

A kiállítás látványtervét Moravcsik-Laufer Barbara készítette.

A Blikckpunkt fényképek szervezése és kiállítása Hertai Katinka munkája.

Köszönet Hipszki-Györei Katalinnak, Györeiné Herth Piroskának, Moravcsik Jánosnak, Laufer Károlyné Kiss Kingának, Kiss Máriuszné Néder Teréznek, Kondorosiné Várszegi Valériának, Neubauer Rudolfné Zsigmond Gabriellának, Dr. Tomori Pálné Czeti Máriának és Andresz Györgyné Végvári Zsuzsannának a közreműködésért, valamint azért, mert a tárgyakat és a történeteket a kiállítás rendelkezésére bocsátották.

 

A kiállítás szervezői a két témát szerves egésszé alkották a kéket, a fehéret és a föld színeit megidéző letisztult, Bittner M. Dóra belsőépítész tervei alapján berendezett kiállító terekben az YBL-díjas Mányi István építész rekonstrukciós tervei alapján felújított, de régi arcát mutató 1870-ben épített tornácos-belső udvaros épületben.

Aki a nyár folyamán, vagy a vénasszonyok nyara idején ellátogat ide az a Bethlen-Urbán család által kialakított futórózsás belső udvarban is beleszagolhat a boldog békeidők nyugalmas illatába.

A Kismarosi Falumúzeum Alapítvány Kuratóriuma által megrendezett kiállítás a Sváb Emlékezet Centrumban látható Kismaroson a Kossuth Lajos út 21. szám alatt. Előzetes bejelentkezés szükséges Györei Piroskánál a +36 20 227 7775 számon.

 

ns