Bűnmegelőzési felhívás!

0
1331

Bár a az elmúlt időszakban csökkent a bűnesetek száma falunkban, nem árt az óvatosság. Kismarosi polgárőröket, és a verőcei rendőrőrs parancsnokát kérdeztük arról, hogy mi a teendő, ha:

 • szemetelést látunk
 • verekedést, vagy egyéb garázdaságot tapasztalunk
 • gyanús járművet, vagy személyt észlelünk a településen, vagy lakóhelyünk közelében
 • idegen csönget be hozzánk, vagy szólít le az utcán, vonaton
 • lopást, betörést észlelünk

 

Szemetelést látunk:

Jegyezzük fel a jármű rendszámát, a szemetelés időpontját és jelezzük az önkormányzat felé az esetet.

Verekedést vagy egyéb garázdaságot tapasztalunk:

Semmiképpen se avatkozzunk közbe, hanem hívjuk a polgárőröket, vagy a rendőrséget.

Gyanús járművet, vagy személyt észlelünk a településen, vagy lakóhelyünk közelében:

Ebben az esetben érdemes felírni a rendszámot, a jármű színét és a típusát, ha gyanúsan viselkedő személyt látunk, érdemes felírni a kinézetet, különleges ismertető jegyeket. Mindig rögzítsük az észlelés pontos időpontját is.

Idegen csönget be hozzánk, vagy szólít le az utcán, vonaton:

Bár mindannyian válhatunk csalás, vagy megtévesztés áldozataivá, a közöttünk élő idős, egyedül élő, vagy beteg emberek különösen veszélyeztetettek. A fő elkövetési mód, amikor valamilyen trükkel, vagy elsőre hihetőnek tűnő történettel próbálkoznak pénzt és értékeket megszerezni.

 • „Segítségre szorulók” esetei:

Mint bajba jutott emberek, rosszullétre, vagy gyermekük betegségére hivatkozva kéredzkednek be a házakba, sokszor többedmagukkal, és ott a sértett figyelmét elterelve tulajdonítják el az értékeket. Esetleg sürgős műtétre, vagy gyógyszerre kérnek pénzt.

Az elmúlt időszakban több idős embert károsítottak meg ismeretlen csalók Vác városában. Az ismeretlen tettesek kizárólag idős személyeket hívnak fel vezetékes telefonon, majd magukat egy közeli rokonuknak – például unokának -, vagy annak barátjának kiadva közlik, hogy közlekedési balesetet szenvedtek és azonnal szükségük van nagyobb összegű készpénzre. Ezt követően megbeszélik a sértettel, hogy rövid időn belül egy ismerősüket elküldik a pénzért.

Vonaton, buszon, állomáson, különösen a Nyugati pályaudvaron előfordulhat, hogy valaki vonatjegyre kér pénzt. Például már a vonaton, indulás előtt (a napokban megtörtént eset) valaki megkérdezi meddig utazunk, majd azt mondja, hogy nagymarosi asztalos, valamit beletettek az italába, és elvitték mindenét.

 • Hivatalos személyként fellépők módszerei:

A módszer lényege, hogy az önkormányzat dolgozójaként, vagy közüzemi esetleg egészségügyi szolgáltatást ellátó cég (áramszolgáltató, vízművek, vagy más szerv) alkalmazottjaként lépnek fel. Előfordult a környékbeli településeken, hogy azt állították, az önkormányzat összeírja az otthon tartott készpénzt, vagy azzal a mesével jutottak be, hogy vérnyomásmérőt nyert a későbbi sértett. Létezik olyan trükk is, hogy pénzt hoznak és visszafizetéssel kecsegtetnek. Általában egy húszezrest mutatnak fel, és abból kérnek visszajárót, majd a legtöbbször idős korú sértettel így megmutattatják a spórolt pénz rejtekhelyét, amelyet utána már figyelemeltereléssel könnyen el tudnak lopni.

Gyakori eset, hogy civil ruhás rendőrnek adják ki magukat és közlik, hogy a nyugdíjakat kézbesítő postást most vonta eljárás alá a rendőrség, mivel az hamís bankjegyekkel fizette ki a nyugdíjakat. A sértett ekkor átadja a nemrégiben felvett nyugdíját, melyre az elkövetők közlik, hogy magukkal viszik további vizsgálatok céljára a pénzt.

Fontos tudni, hogy a kéményseprő szolgáltatás feladatait, Kismaros területén a Magyar Kémény Kft. alkalmazottja – Berecz Ignác – látja el, aki fényképes igazolvánnyal és névre szóló megbízólevéllel rendelkezik, érkezése 2015. március 26 és június 13 között várható.

Természetesen a történeteknek soha nincs valóságalapja, ezért felhívjuk az állampolgárok figyelmét arra, hogy ha valaki ilyen módszerrel próbálna tőle pénzt kicsalni, haladéktalanul kérje a rendőrség segítségét és semmilyen értéket ne adjon át idegen személynek.

 • A házalók, felvásárlók, adománygyűjtők módszerei:

Kismaroson a házalás engedélyhez kötött, de az önkormányzat nem ad ki engedélyeket erre a tevékenységre, tehát az illegális. A házalók a náluk lévő árut kínálva juthatnak be az ingatlanba, ahol figyelem eltereléssel juthatnak értékekhez. Másik eset, amikor valamilyen híres (televíziós) személyre való hivatkozással akarnak eladni, vagy ilyen módon jutnak be a magánterületre. Sokszor maga a termék megvásárlása is veszteség a teljesen ellenőrizhetetlen minőség és a garancia hiánya miatt.

A felvásárlók sok esetben az udvaron található dolgokra tesznek ajánlatot, így csalva el a sértettet a háztól, amely ilyenkor őrizet nélkül marad.

 • A rendőrség ajánlásai:
 • Idegeneket ne engedjünk be a házba.
 • Mielőtt kinyitná az ajtót, gondolja végig: vár látogatót?
 • A biztonsági láncot minden esetben tartsuk bezárva!
 • Ha beengedünk valakit, mindig legyen velünk egy szomszéd, vagy rokon!
 • Amennyiben a hívatlan vendég már akaratunk ellenére belépett otthonunkba, ne hagyjuk egy pillanatra sem felügyelet nélkül!
 • Amennyiben a kellő határozottsággal lépünk fel, meghátrál és távozik!
 • Bárkinek is mondja magát (hivatalos szervre hivatkozik) kérje, hogy mutassa meg fényképes igazolványát, és ha lehet, hívjuk fel azt a szervezetet, akire hivatkozik!
 • Lehetőleg a zárva tartott kerítésen, bejárati ajtón keresztül kérdezzük ki a becsengetőket jövetelük céljáról és csak állításuk valódiságának ellenőrzése után nyissunk ajtót!

Lopást, betörést észlelünk:

Lopás esetén írjunk fel és jegyezzünk meg minden ismertető jegyet az elkövetőről, az elkövetés módjáról, helyszínéről és rögzítsük az esemény időpontját is, ha gépjárművet használ, annak is írjuk fel minden jellegzetességét. Betörés helyszínén ne nyúljunk semmihez, hanem hívjuk azonnal a rendőrséget.

rob

Segítséget az alábbi telefonszámokon próbálhatunk kérni: Váci Rendőrkapitányság: 06-27/505-600, Verőcei rendőrörs/Kismarosi KMB iroda 06-27/375-565 (2621 Verőce, Árpád út 21), vagy az ingyenesen hívható 06-80/555-111 „Telefontanú” zöld száma (h.-cs.: 8-16, p.: 8-13), illetve a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.