Az oltásra behívottak kilencven százaléka elfogadta a felkínált oltást Kismaroson, ez országosan is példaértékű lehet – írta a Kikiáltónak a falu háziorvosa. Ez ezen a héten jellemzően a kínai vakcinát jelentette, ugyanis a háziorvosokhoz a hét elején ilyen oltóanyag érkezett. Eddig több mint 130 embert oltottak be a regisztráltak közül a praxison keresztül.
Dr. Székely Zsuzsanna azt közölte, hogy
„háziorvosi ellátás keretében a hét elejéig 29 főt tudtunk részben a rendelőben ( AstraZeneca, 10 fő ) és kórházi oltópontra küldve (Sputnik 5 fő, Pfizer 14 fő) ellátni. Február 24-28 között 104 fő részére szerveztük meg és bonyolitottuk le az oltást. 12 fő kórházi oltóponton ( Pfizer) a többiek a rendelőben kerültek ellátásra. Ez utóbbi 10 fő AstraZeneca, 82 fő Sinopharm oltóanyaggal történt beoltását jelenti.”
A korábban beoltott egészségügyi dolgozókról, illetve azokról, akik egyéb forrásból kapták meg a védőoltást, nincs elérhető információ Kismarosra.
Arról is ír, hogy egyelőre nem tudni, hogy hétfőtől hogy alakul a beadható oltások mennyisége és azt sem tudni, hogy milyen típusú vakcina érkezik.
Jelenleg fennakadás és tömegek kialakulása nélkül, gördülékenyen zajlik az „oltakozás”, a praxisban el tudják látni a feladatot.
A doktornő egyben azt kéri, hogy aki még nem regisztrált az oltásra, az sürgősen tegye meg.
Eddig a magyarok mintegy negyede regisztrált a vakcinainfo.gov.hu
oldalon. az oltást 677 ezren kapták meg szombat estig. Egyelőre minden vakcinából hiány van, vasárnap újabb orosz oltóanyag elindítását jelentette a kormányzat, amelyből 180 ezer újabb embert beoltani (első oltás). Eddig Pfizerből érkezett a legnagyobb mennyiség, és a kínai Sinopharm adta a második legtöbb oltást a 444.hu összesítése alapján.
Az országos tisztifőorvos szerint a járvány harmadik hullámának felfutó szakaszában járunk, Pest megye a harmadik leginkább megugró fertőzési adatokat mutatja trendszerűen, vagyis az elmúlt hét nap adatait összevetve az azt megelőző hét nappal.
LP