Tegnaptól egy egyszerű kereséssel megtalálhatók a Magyar Nemzeti Levéltár online adatbázisában a második világháborúban és utána orosz hadifogságba vagy internálásba kerültek kartonjai.

A szovjet táborokba került magyarokról idén február 25-től 681 955 nyilvántartó karton érhető el, köztük hadifoglyok és internáltak egyaránt megtalálhatóak a Levéltár Online Adatbázisok oldalán. Ezeknek jelentős részét a kormány egy 2019-es államközi egyezmény megkötésével szerezte meg Oroszországtól. A magyar hadifoglyok és internáltak nyilvántartó kartonjainak adatait tartalmazó adatbázis az eredeti dokumentumok digitális másolatát is tartalmazza.

A Szovjetunió területén működő GUPVI és GULAG táborokban a II. világháború alatt és után fogvatartott magyar nemzetiségű katonák és civilek kartonjain az eddigi tapasztalatok alapján többször is van elírás, a Kismarosról a málenkij robotra hurcoltak nevét például nem mindig írták helyesen a cirill betűs kartonokon, mégis így érdemes keresni leginkább. Az adatbázis helyszínre is képes keresni, tehát településnév alapján is kiválasztható a kismarosiak, verőceiek, nagymarosiak vagy zebegényiek kartonja.

A Szovjetunióba hurcoltak adatbázisán kívül más intézmények adatbázisai is elérhetők az Adatbázisok Online felületén, továbbá kutatási segédletek és a témával foglalkozó tematikus honlapok gyűjteménye segíti a kutatni szándékozókat, valamint a hozzátartozójukat keresőket.

LP

Kiemelt kép: egy elírt karton, Liebhardt Ferenc (a kartonon Libhardtként, a levéltári adatbázisban Lebhardtként említve) kismarosi elhurcolt orosz adatlapja. A kép forrása a Levéltár adatbázisa