Átadták az átalakított Sváb Emlékezet Centrum épületét a Kossuth Lajos utcában és az újonnan felépített bölcsődét is a Liget utcában tegnap.

A reggel kilenckor kezdődött, Kossuth utcai átadón Dr. Néder Sarolta, a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Sváb Emlékezet Centrumban egy helytörténeti és egyháztörténeti kiállítás kap majd helyet.

A térség országgyűlési képviselője, Rétvári Bence az eseményen arról beszélt, hogy bár a hely nevében az „emlékezet” szó szerepel, de az élő sváb közösséget kívánja összetartani. Emlékeztetett, hogy három évszázada van jelen a Dunakanyarban a svábság, amely ez alatt a háromszáz év alatt jelentősen hozzájárultak a magyarság teljesítményéhez. Mint mondta, örül annak, hogy a kormány hozzájárulhatott ahhoz, hogy egy élő és erős közösség egy méltó közösségi helyet kapott ahhoz, ami a mai fiataloknak is fontos értékeket közvetíthet. Mint mondta, abban bízik, hogy pezsgő és izgalmas élet indul el a rekonstruált falak között.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a megnyitón azt tartotta fontosnak elmondani, hogy a nemzetiségek szempontjából arany korszak volt az utóbbi néhány év nem csak támogatások, de politikai részvétel szempontjából is. Mint mondta főleg a német, de a szlovák nemzetiségek is segítséget kaptak és ezzel jól tudtak élni. Mint mondta, ezt csak közösen, összefogással lehetett megvalósítani.

A Sváb Emlékezet Centrum épülete ugyan most visszanyerte eredetihez nagyon hasonló formáját, de a kismarosi történelemben sokféle szerepe volt. Tanítói lakás, hatósági épület, fodrászat és a legutóbbi időkben múzeumi gyűjtemény is helyet kapott benne. A változásról és a visszaalakulásról, a hely szelleméről a megnyitón is részt vevő Andresz Zsuzsi néni fogalmazott szívhez szólóan a megnyitó után, amelyet szöveghűen idézünk:

„Azt mondták megpróbálják rekonstruálni a régit. Gyönyörű lett! Az egybenyitott terek, a gyönyörű, eredetire rimelő nyílászárók, a szemnek kellemes pasztell színek, a kövezett padlóburkolat, a mai kornak megfelelő kiszolgáló helyiségek és berendezésük, a bensőséges belső udvar csodálatosra sikeredett. Egy tér az emberek nélkül halott, mit sem ér. De most életre kelt gyerekkorunk kedves színhelye! Éreztem a falak között a hely szellemét!

Sokan álltak ma velem és mellettem… Láttam kedves tanítóbácsinkat a fa csattogtatójával, hallottam hangját, láttam Ilonka nénit az udvarban a virágaival, a tintatartós, öregre koptatott padokat, a kitömött rókát, a törpék által mozgatott szorzótáblát, a sok tintapacás füzet fölé hajló buksi gyereket, az utcán a nagy diófát, a kerekes kutat, a temlom fényesre csúszkált lépcsőjének korlátját és sorolhatnánk, mindegyikünk mást őriz róla a szívében. És a sok írott és tárgyi emlék, őseink hagyatéka végre méltó helyet kapott, mert a sváb emlékezetnek nem szabad a múltba vesznie Kismaroson. Eleinket és magunkat is megtagadnánk, ha ez megtörténne.

Unokáink,dédunokáink kapaszkodhatnak ezekbe a gyökerekbe. Becsüljük meg,vigyázzunk rá! Szívből köszönöm…”

Ugyancsak csütörtökön adták át az új bölcsőde épületét is a Liget utcában.

Neubauer Rudolf polgármester ezen a ceremónián megköszönte minden együttműködőnek a munkát, és felelevenítette, hogy az önkormányzat már 2014 őszétől a gyerekek elhelyezésének bővítésén dolgozott. Először az óvodát sikerült pályázati úton kibővíteni, a növekvő gyereklétszám azonban megmutatta, hogy el kell indítani a bölcsőde fejlesztését is. Kiemelte, hogy az önkormányzat meg tudta vásárolni a telket és a rajta lévő családi házat, amelyben még 2017-ben elindult a bölcsődei nevelés két csoporttal a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatának együttműködésében. Egy évvel később viszont már a bővítésen gondolkodtak és a megnövekedett igények miatt új bölcsőde építéséről határozott a testület.

A polgármester azt is hozzátette, hogy 12 év tudatos tervezésének csupán egyik fázisa ért véget az új bölcsőde megnyitásával, hamarosan ugyanis kezdődik az iskola fejlesztése. Egyben bejelentette, hogy a település 300 millió forintos támogatást kapott egy óvodai tornaszoba létrehozására.

A térség országgyűlése képviselője, Rétvári Bence arról tágasnak és elegánsnak nevezte az épületet, amelyhez a kormány 326 milliós támogatott biztosított. Elmondta, hogy egy évtized alatt a bölcsődék számát megsokszorozták az országban, ennek a törekvésnek része a kismarosi új épület is. Mint mondta, a kistelepülések lakossága növekszik, ez pedig nagy részben a kormányzat családbarát politikájának is köszönhető.

A polgármester bejelentette azt is, hogy a bölcsőde fejlesztése nem zárul le, udvari játékokra és új kerítésre is pályáznak, valamint a gyerekek ellátásának fejlesztést az Egészségház felújításának második ütemével folytatnák.

A falu vezetője és a térség országgyűlési képviselője közösen fát ültettek a bölcsőde udvarán.

A két esemény képekben:

A Dunakanyar Hírek stábja mind a két eseményen jelen volt, amelyből az alábbi tudósítást készítették:

Lakatos Péter