Gázszivárgás gyanúja miatt hívták ki délután a Tigáz szakembereit, miután az iskola környékén, de még inkább a trafiknál erős, a kiszökő gázhoz hasonlító szag terjengett. Az iskola értesítette Neubauer Rudolf polgármestert is, aki a helyszínre érkezett. Az intézményt és a trafikot kiürítették, estig zárva is maradt.

Időközben egy ember rosszul lett, hozzá mentőt kellett hívni. A helyszínen ellátták, további beavatkozásra nem volt szüksége.

Azonban nem a gáz szivárgott. Sem a patak fölötti vezeték környékén, sem az iskolai bekötésnél nem mértek szivárgást a szakemberek, a szag viszont továbbra is megmaradt.

A polgármester ekkor a katasztrófavédelmet értesítette, közben pedig sikerült behatárolni, hogy mi is a bűz eredete: az üveggyűjtő konténer, amiben törött vegyszeres üvegekre bukkantak, a belőlük kifolyt szer pedig tócsába gyűlt a konténer alatt.

Rovarölőt dobtak az üveggyűjtőbe (a Kismarosi Önkormányzat fotója)

Végül tűzoltók, rendőrök és a katasztrófavédelem emberei is megérkeztek. A katasztrófavédők estére megállapították, hogy harminc éve lejárt, csehszlovák rovarölőt tartalmazó palackot dobott valaki az üvegek közé, ami eltört és a vegyszer szétterjedt a levegőben. A szakemberek ártalmatlanították az anyagot, az üveggyűjtő konténert pedig az önkormányzat beszállíttatta a saját udvarára. A konténer szakszerű és szabályos tisztításáról és a veszélyes anyag elszállításáról a jövő héten gondoskodnak.

Rovarölőt dobtak az üveggyűjtőbe, tűzoltók és rendőrök is érkeztek (a Kismarosi Önkormányzat fotója)

Neubauer Rudolf a Kikiáltónak elmondta, hogy a konténer elszállításával a trafik környékén késő estére helyreállt a rend, a mérgező anyag ott több problémát nem okoz. Az önkormányzat feljelentést tesz az ügyben.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a tervezett, de a járványügyi helyzet miatt elmaradt veszélyes hulladék gyűjtést újra és mihamarabb megszervezik.

Kismaroson 2017-ben szervezett az önkormányzat először veszélyes hulladék gyűjtést, lakossági kérésre. Ezen 1150 kg szilárd és 3450 kg folyékony festékmaradék (összesen majdnem öt tonna!), 580 kg fáradt olaj, 10 kg fénycső és 10 kg szárazelem gyűlt össze. Úgy tűnik azonban, hogy a pincékben és a padlásokon továbbra is vannak régről megmaradt, nemcsak veszélyes hulladéknak számító, de valóban veszélyes anyagok.

Az idegmérget tartalmazó rovarölő kifejezetten ilyen szer, semmi keresnivalója nem volt a befőttes és borosüvegek között. Szerencsére a szaga miatt távol maradtak tőle az emberek és nem történt nagyobb baj.

Ebből folyt ki az anyag (a Kismarosi Önkormányzat fotója)

Ugyanakkor a veszélyes hulladékoktól (ilyenek a lejárt vegyszerek, a fáradtolaj vagy a beszáradt festékek is) nagyon körülményesen és költségesen lehet megszabadulni, ha az ember mindent szabályt igyekszik betartani. A legközelebbi helyszín, ahol veszélyes hulladékot saját költségünkön szabályosan leadhatunk a Saubermacher galgamácsai lerakója.

A polgármester a Kikiáltónak megerősítette: arra törekszik, hogy mielőbb végleges időpontot találjanak egy újabb kismarosi veszélyes hulladék gyűjtésre és megfelelő forrást találjanak arra is, hogy ez a lakosság számára költségmentes legyen, csakúgy mint a korábbi alkalom.

Lakatos Péter