Hat embert jelölhettünk beoltásra a kórházi oltópontokon, ezt a hat embert jelentettük is, de saját vakcinával nem oltottunk a hétvégén – mondta a Kikiáltónak Kismaros háziorvosa.

Dr. Székely Zsuzsanna elmagyarázta, hogy valamivel több mint ezer ampulla Moderna vakcinát osztottak szét a múlt héten a háziorvosi praxisok között, így minden ötödik praxisba került egy ampulla. Kismaros nem volt a kedvezményezettek között.

Egy ampullányi oltóanyagból tíz embert lehet beoltani – tette hozzá, tehát ha ide is érkezik vakcina, akkor azok az idősek, akikkel már korábban is egyeztetett, megkapják a koronavírus elleni szer első adagját.

A háziorvosok a hétvégén praxisonként hat embert, jobbára 89 év felettit jelölhettek ki beoltásra. Ők kórházban, a hozzájuk legközelebbi oltóponton kaphatták meg az első adag készítményt.

Dr. Szekély Zsuzsanna azt hangsúlyozta, hogy ha érkezik oltóanyag a praxisába, akkor azt az érintettek a lehető leggyorsabban megkapják.

A járvány terjedése az utóbbi két-három hétben stagnálni látszik, bár az esetszámok heti összehasonlításban enyhe emelkedést mutatnak. A kórházban lévők létszáma is növekedésnek indult, de az aktív fertőzöttek, vagyis az éppen most koronavírusosak száma továbbra is csökken.

A kormány március elsejéig fenntartja a novemberben bevezetett szigorú járványvédelmi intézkedéseket, a nyitás pedig biztosan óvatos és fokozatos lesz majd a nyilatkozatok alapján.