Tegnap már az is elterjedt, hogy februárig tart a kijárási korlátozás, összevissza adatok jelennek meg a járványügyi oldalon – ha a vezetés sincs topon, akkor a polgár hogy lenne? Ezt a Heti Szemlét a hírekig végigkíséri az, hogy nagyon komoly pszichológiai teher a járványtudat mindenkinek. A nyers hírek, képek a szemle végén.

Járvány

A járványban elveszítettük az első kismarosit. Barton Zsoltné, Kati néni sokak által szeretett tanítónő, aki Szokolyán tanított, de számos kismarosinak is csupa jó emléke volt róla – erről tanúskodnak a részvétnyilvánítások a Cseh Péter Általános Iskola által közzétett hír alatt. Nyugodjék békében!

A szokolyai és a verőcei oktatási intézményekben jelen van és most már a kismarosi iskolában is igazoltan megjelent a fertőzés. Az egyik osztály mától online tanul a Vilcsekben – az egyik gyerek a családunkból érintett, az osztálytársának pozitív a tesztje, innen tudom. A hivatalos álláspont szerint ilyenkor a fertőzött osztálytársai szoros kontaktnak minősülnek, tehát otthon maradnak, de az osztálytársak családtagjai nem. Apa és anya mehet dolgozni, a család többi tagja iskolába oviba, a gyerek meg marad otthon online tanulni. Ez a jelenlegi rend, illetve ennek megoldási variációi. Egyéni megoldások születnek.

Sokan vannak, akik a legszigorúbb korlátozásokat javasolják az iskolával kapcsolatban: zárják be mindet, legyen online, mint márciusban. Sokan vannak, akik egyáltalán nincsenek meggyőzve ennek szükségességéről. Sokakat pedig súlyos kényszerhelyzetbe hozna egy ilyen döntés. Mindenkinek megvan a saját igazsága.

Egy aggódó kismarosi apa levelet írt a kötelező órai maszkviselés érdekében. Az ő családja veszélyeztetett, a gyereke ezért maszkban ül az órán. Eddig elkerülték a fertőzést.

Személyes kitérő: a mi családunkban is van több krónikus betegséggel küzdő családtag. Most a legnagyobb a  harc a fej és a szív között: a rend betartása (kötelező iskola) mellett a veszélyt elkerülni. Eddig (a jelek szerint) sikerült.

Közben a háziorvos szerint valóban az iskola a legnagyobb fertőzési gócpont.

A hivatalos álláspont szerint egyelőre nem lesz iskolazár, pedig biztosan van nyomás a kormányon ez ügyben.

Nyomás.

Talán a pszichológiai nyomás miatt lehet, hogy tegnap például félreérthető címmel közölte a Magyar Közlöny a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntést: “505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról” 

A sajtó le is csapott rá, hogy három hónapos lesz a félkarantén! Ember legyen a talpán, aki ebből nem azt szűri le, hogy a rendkívüli intézkedések hatálya hosszabbodik meg, valamint jogász a talpán, aki a cím alapján csupán a veszélyhelyzet meghosszabbítását vélelmezi. De kattintásra ott a szöveg, mintha abban is az állna, hogy februárig hosszabbodik a „nyolcra haza”.

A kormány korrekciója szerint hivatalosan harminc napig marad a szigor.

Talán szintén a nyomás miatt, a hónapok óta tartó kitartó reggeli frissítések eredményeként hétfőn hiba csúszott a járványtájékoztatóba. Teljesen összevissza adatok jelentek meg a koronavirus.gov.hu-n is. Több lett a fertőzött, mint az elvégzett teszt – ezzel kapcsolatban azt ígérték javítanak, de nem javítottak. Azután más adat szerepelt a kiadott friss szövegben, mint a kiadott friss térképen. Az ott dolgozókon szintén nagy lehet a pszichés nyomás: a legfontosabb magyarországi események egyetlen hivatalos forrásába töltenek fel minden reggel adatot, amit azonnal közölnek és elemeznek a lapok. Azt méricskélik belőle, hogy mennyien haltak meg és mennyien kerültek potenciálisan bajba.

Ez a dömpinghalál-statisztika IS okozza a pszichés nyomást. Ez a tudat, meg az eddig ismeretlen kötelezvények: hétköznapjaink korlátozásai, az érintkezések korlátozása a többi emberrel, maszkviselés, nyilvános hőmérőzés. Eddig ha mentőt láttunk, az volt a sóhaj, hogy “csak ne családunk valamelyik tagjához”. Most ha jön egy, akkor már van előfeltevés is: “Covidos teszt? Tuti rosszul van, ha kijönnek tesztelni. “

Fejben mindenkinek és mindig ott motoszkál a járvány, hiszen ki sem tudja kerülni.

Ettől pedig a psziché (de még a lélek is) nyomás alatt van, még ha nem is érzi az ember.

Látszik ez abból, hogy az egyes villamoson torkon szúrja a másikat az ember, akire rászóltak, hogy rosszul hordja a maszkot. 

Látszik ez abból, hogy a váci vasútvonalon is csak elcsattan egy-két pofon.

Látszik ez abból, hogy nő a családon belüli erőszak is. Megüti, akár megöli. Soha ennyi szülőgyilkosságról nem olvastam a sajtóban, mint az utóbbi hónapokban. A statisztika szerint is: nagy bezártság, sok gyerek-, meg asszonyverés, kis bezártság, enyhébb mértékű erőszak a családban.

Ezzel nagyon nehéz kezdeni bármit is, de tudni, azt fontos, hogy a szokottnál hevesebben reagálhatunk, feszültebbek az idegek.

És mivel ez így van, sokkal fontosabbá vált az a nagyon fontos kifejezés is: Bocsánatot kérek.

Bátor és erős dolog az őszinte bocsánatkérés. Ne féljünk használni.

Hírek

Most is meghosszabbodik a veszélyhelyzet alatt lejáró okmányok érvényessége

Ahogy márciusban, így a mostani kihirdetett veszélyhelyzetben sem kell azonnal megújítani a lejáró okmányokat. Fontos, hogy a lejárt érvényességű okmányok csak Magyarország területén maradnak használhatók, azokat külföldön nem fogadják el. Érvényes műszaki nélkül az autójával senki ne menjen külföldre. A könnyítés minden olyan okmányra vonatkozik, amelyik november 4-e után járt le. A veszélyhelyzet februárig tart, utána még 60 napja lesz mindenkinek az okmányirodába látogatni.

Baleset Kismaros és Szokolya között

Két személygépkocsi ütközött össze hétfőn délután Szokolya közelében. Az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A két autóban három ember utazott, egy az önerejéből a roncsot elhagyni nem tudta. A váci hivatásos tűzoltók áramtalanították ás átvizsgálták a járműveket, a mentőszolgálat szakembereivel közösen a sérült embert a gépkocsiból kiemelték, majd biztosították a helyszínt. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszt lezárták – szól a Katasztrófavédelem közleménye.

Úgy tudni, hogy a balesetet okozó autós alaposan túllépte a megengedett sebességhatárt. Az pedig, hogy “kiemelték”, úgy értendő, hogy ki kellett vágni az autóból.

Fotók: Katasztrófavédelem Váci Kirendeltsége

Pályázatok az önkormányzatnál

Pályáztunk az illegális hulladéklerakók eltüntetésére kiírt pályázaton. A beadott támogatási igény majdnem hárommillió forint, amiből 76 m³ illegális szemét takarítható el – még a nehezebben hozzáférhető helyekről is, ahol korábban civilek, aztán képviselők is szerveztek gyűjtést az önkormányzat segítségével. Az árajánlatot adó cég a NÉ&PA Kft. a szállítás és a kezelés mellett a fenti összegért a hulladék összegyűjtését is vállalta.

A település pályázott és nyert is: új urnafallal bővülhet a temető. A meglévő urnafal mellett készülne egy pontosan ugyanolyan, kétoldali kialakítású. Az elnyert támogatási összeg a pályázatunkban megjelölt 1.275.080,-Ft.

Megloptak valakit a gyógyszertárban

Egy kint hagyott pénztárcát emelt fel valaki más. Reméljük azóta visszakerült a jogos tulajdonosához.

Kiválóan működnek a használt sütőolajat gyűjtő konténerek

Egy hónapja tesztüzemben vannak és az első két hétben kiválóan vizsgáztak a használt sütőolajat és zsírt gyűjtő edények az üveggyűjtők közelében. Ez azt jelenti, hogy TÉNYLEG csak háztartási használt olaj került bele. <3

Fotó: Cserháti László

Két terepmotorost is elkaptak a Börzsönyben

Kettőnél többen voltak, a védett erdőben csapatták, a rendőrök láttán menekülni kezdtek vagy fenyegetőztek.  A Nemzeti Park azt írja: Bár az intézkedés során később a szokásos fordulatok jöttek elő („eltévedtünk”, „sosem jártunk még erre”, „megijedtünk azért menekültünk”, stb.) ez esetben is szabálysértő hozzáállást tapasztaltak kollégáink: a felszólítás ellenére a motorosok egy része támadólag lépett fel, míg mások menekülőre fogták – egy esetben pedig kényszerintézkedésre is szükség volt.


Összeállította: Lakatos Péter