Igazolt, tesztelt fertőzöttről továbbra sem tudni a faluhatáron belül, de a gócpontban élünk. Hét és félmilliót bukhat Kismaros a gépjárműadó elvételén, csordultig volt turistákkal a Dunakanyar a hétvégén, kijárási korlátozás ide vagy oda, de a rendőrök is járőröznek. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó heti összefoglalója. 

Járvány-ügy

Egy újabb ember került hatósági karanténba Kismaroson. A járvány nincs messze, a váci kórházban három osztályt is lezártak, egyes hírek szerint fertőzés miatt. A kórházhoz egyébként szűrőállomást telepítettek, belépéskor itt előszűrik és pontosan útbaigazítják az érkezőket. Látogatókat a kórházba nem engednek, hiszen meghatározatlan ideig látogatási tilalom van érvényben. 

Közben az országos tisztifőorvos szerint Budapesten berobbanhat a járvány. A ma reggeli adatok szerint a regisztrált fertőzöttek majdnem harmada továbbra is a fővároshoz és Pest megyéhez köthető. Kedden 73 új fertőzöttről adott hírt a koronavirus.gov.hu, így összesen 817 regisztrált koronavírus-betegről számolt be a kormányzati portál. A járványnak 47 áldozata van. Továbbra is felhívják a figyelmet, hogy a vírushordozók száma ennek többszöröse lehet. 

A kismarosi segítő szolgálatnál 15-re nőtt a segítők száma és jelenleg 19 ellátott van. A szolgálat azt kéri, hogy az idősek mellett azok is bátran kérjenek segítséget, akik krónikus betegséggel küzdenek és az izolációt nem tudják megoldani, mert nincs akit elküldhetnének például élelmiszert beszerezni. 

A kismarosi önkéntes maszkvarrók és a település egyik vállalkozója, Lőcsey László vállalta, hogy minden háztartásba eljuttat egy maszkot. A maszk viselése mindenki közös érdeke – jelentősen csökkenti az esetleges továbbfertőzés lehetőségét. A felajánlott maszkok egy héten belül minden háztartásba eljutnak, de pénteken az önkormányzat udvarán is jelentkeztek néhányan a Budapestre ingázók közül az arcpajzsokért. 

Turista-ügy

Maszk nélkül, a kijárási korlátozásokra fittyet hányva volt tele Kismaros is a hétvégén turistákkal, erdőjárókkal. A környező települések mindegyike küzd ezzel a problémával és egyelőre még nem indult el a strandszezon sem, ami rogyásig szokta tölteni a Dunakanyart. A rendőrség a hétvégén több mint két és félezer esetben bírságolt a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban – de ez jobbára a fővárost érintette. A verőcei rendőrörstől kértünk információkat arról, hogy ők hogy látják a hétvégét a Dunakanyarban, azonban a telefonos beszélgetés alapján elkészült beszámolót már nem tehetjük közzé, a veszélyhelyzetben csak az Operatív Törzstől kapott információk közölhetőek hivatalosan – írta válaszában Nagy Attila alezredes. 

Mindenesetre ezek a plakátok fognak megjelenni a településen a minisztériummal és a rendőrséggel is egyeztetett szövegezéssel:

Kormányügyek Kismaroson

A hétvégén jelentette be a kormány, hogy a kereskedőktől, a bankoktól, a pártoktól és az önkormányzatoktól is pénzt von el a gazdaságmentő akciótervhez és a járvány miatt kialakult helyzet finanszírozásához. Az önkormányzatok a gépjárműadóval (súlyadóval) szállnak be az így létrehozott alapba. Ez azt jelenti, hogy Kismaros költségvetéséből mintegy 7 – 7,5 millió forint fog hiányozni hamarosan. 

Neubauer Rudolf polgármester szerint vannak olyan nem létszükségletű projektek, amelyek halasztásával a kieső források nagy része megtakarítható. Ilyen a települési applikáció fejlesztésére fordítandó összeg vagy a kismarosi közvilágítás lámpatestjeinek megvásárlása az üzemeltetőtől. Ha a gazdasági vezető is megerősíti ezeket az elképzeléseket, akkor a költségvetési pénzek átcsoportosításával nem kell útfelújításokat vagy építkezéseket halasztani. 

Iskolaügy 

Választ kaptunk a tankerülettől arra a levélre, amely egy korábbi cikkünkben megválaszolatlanul maradt kérdéseket igyekezett tisztázni. Ezeket a kérdéseket az olvasók tették fel a kismarosi iskolabővítési projekt kapcsán – elsősorban a polgármesternek, de mint a válaszokból kiderült, egy része nem a helyi vezetés feladata. 

A levélre ugyan érkezett tehát válasz, de a kérdésekre nem. Verebélyi Ákos, a váci tankerület vezetője úgy véli, hogy a kérdések zöme helyi ügy, amelyet a Vilcsek Gyula Általános Iskola vezetése tud megválaszolni. Éppen ezért a kérdéseket továbbítottam az iskola igazgatójának, Nyúli Edinának, aki jelezte, hogy jelenleg a nevelőtestülettel együtt várja a további fejleményeket az iskolaépítés kapcsán. 

Az iskola ügyében egyelőre nem történt egyéb előrelépés. A koronavírus miatt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett. Ennek okán a polgármesterek döntési pozíciója egyrészről megerősödött, önállóan, a testület jóváhagyása nélkül is hozhatnak döntéseket, más részről viszont ezek a döntések jobbára a település napi működtetésére korlátozódhatnak: éppen az intézmények kapcsán vannak érvényben a legszigorúbb szabályok. 

A földterületet sem kellett még átadni az államnak.