Már tesztelhet a kismarosi háziorvos is, 25 tesztet sikerült beszereznie a gyógyszerészünknek. Élénkebbnek tűnt a falu, mint a múlt hétvégén, de számottevő turista nem jött a térségbe. Hamarosan minden háztartásban lesz maszk, a falu területének több mint háromnegyedét már bejárták az önkéntesek. Ne égessék el a kerti hulladékot – ezt kérjük minden olvasónktól, miközben a civilek teljes tiltást szorgalmaznak. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója. 

Koronavírus összefoglaló

Sikerült beszerezni saját koronavírus tesztkészletet a falunak, így ha Székely Zsuzsanna doktornőhöz mostantól koronavírus gyanús betegről érkezik információ, akkor saját hatáskörben letesztelheti. Egyelőre egy 25 darabos csomag érkezett, a gyógyszerészünk,  Dr. Balogh Anikó közreműködésével, amit ezúton is köszönünk. 

A gyógyszerész a Kikiáltónak elmondta, hogy ezek a tesztek antitesteket mutatnak ki, tehát a szervezet vírusra adott válaszreakciójának termékeit. A teszt vérteszt – ezért van mindenképpen szükség orvosi jelenlétre. 

Koronavírus vérteszt
Koronavírus vérteszt (forrás: mfor.hu)

Tesztelni azt kell, akinek egyértelmű tünetei vannak a koronavírusra – ezt korábban Dr. Székely Zsuzsanna, Kismaros háziorvosa mondta el a Kikiáltónak. Aki észleli magán vagy a környezetében élők valamelyikén a tipikus tüneteket (szaglás és ízlelés elvesztése, magas láz, száraz köhögés) az telefonon jelezze a doktonőnek, aki mostantól a tesztkészlet erejéig képes megállapítani, hogy valóban a koronavírus okozza-e a beteg tüneteit. 

A beszerzett teszteket az önkormányzat finanszírozta. 

Vasárnapra 1916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és 189-re az elhunytaké. Napközben a miniszterelnök egy kórházlátogatáson azt mondta, hogy a járvány tetőzését két hét múlva, május harmadikára várják idehaza a szakemberek. Kismaroson igazolt koronavírus fertőzöttről nem érkezett hír, de úgy tudjuk, hogy védőruházatba öltözött mentősök többször is felbukkantak már a faluban. A védőruházat a koronavírus gyanús beteg tesztelésekor előírás. 

Turisták bárhol

A hétvégén általában nagyobb számban szegik meg a kijárási korlátozás szabályait – erről a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszélt, de a helyi tapasztalat is hasonló. Lakatos Tibor délelőtt azt mondta, hogy szombaton 1286 alkalommal kellett figyelmeztetni olyanokat, akik megszegték a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat. Majdnem ötszáz helyszíni bírságot szabtak ki és ennél valamivel kevesebb feljelentést tettek. Azt is hozzátette, hogy hétvégén rendszerint kétszer annyi rendőri intézkedésre van szükség, mint hétköznap, az emberek ilyenkor könnyebben szegik meg a szabályokat. A hatóságok szombati nap adatait összevetették az előző szombati számokkal, és arra jutottak, hogy kevesebb intézkedésre volt szükség az elmúlt 24 órában, mint egy héttel korábban.  

Kismaroson egyes beszámolók szerint mintha élénkebb lett volna a forgalom, mint a múlt hétvégén. Kerékpáros turisták biztosan voltak a településen, a Posta parkban pihentek meg – egymástól megfelelő szociális távolságban. 

A Börzsönyben még a hét közepén kaptak el néhány quadost, természetvédelmi területen, Perőcsénynél. Helyszíni bírságot szabtak ki rájuk – írta meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park a facebookján. A quadozás nem egészségügyi séta és egyébként is tilos – hívta fel a figyelmet az erdészet. 

https://www.facebook.com/dunaipoly/posts/3440266199333582

Ezen a hétvégén Kismaroson újra életbe léptek a szigorítások, vagyis közterületen csak maszkban, kesztyűben volt szabályos közlekedni és a főbb közlekedési útvonalak melletti parkolók is zárva voltak. 

Hamarosan minden háztartásban lesz maszk

Mintegy ötszáz maszkot osztottak ki eddig az önkéntesek intézményekhez és magánházakhoz egyaránt. Úgy számolnak, hogy a falu háromnegyedéhez már eljutottak a védőeszközök. A hét végén ötven maszkot vittek el a futárok a börzsönyligeti településrészbe, a madaras utcákba (Sólyom, Héja, Kánya stb), valamint a Szuttai dűlő nagyobb részére. A Szabadság és az Asztalos János utcák teljes terítése hétfőre lesz kész. 

Korona mintás maszk – majdnem készen (fotó: Nógrádi Krisztina)

Az egyik önkéntestől tudjuk, hogy sok ruhaanyagot kaptak, a napokban, amik  legkevesebb ötszáz maszk elkészítésére elegendők. Ezeket már ki is szabták a varrók. A nyersanyagot az önkormányzat fizette. 

Aki eddig jelezte, hogy szüksége van maszkra, akár a varróknál, akár az önkormányzatnál, az a beszámolók szerint egy napon belül soron kívül meg is kapta. 

Égetés 

A múlt héten tíz civil szervezet juttatta el közös felhívását minden dunakanyari település vezetéséhez, így Kismarosra is. A környezetvédők a nyílttéri égetés szigorítását szeretnék elérni, mert a füst gyengíti a légutak ellenállóképességét a koronavírussal szemben is. A kérésük kapcsán a kismarosi polgármester, Neubauer Rudolf a Kikiáltónak azt mondta teljesen egyetért a civil akarattal. Mint mondta, fokozott figyelemmel kísérik a helyi rendelet  betartását, valamint újra lakossági kampány indul a komposztálásról szóló tájékoztató anyagokkal.

Amit a szabadtéri égetésről tudni érdemes

Büdös és káros – ez a legfontosabb. Biztosan zavarja a szomszédot is, de lehet, hogy a több házzal arrébb lakót is. Aki éget, azt általában ezek a dolgok vélhetően nem zavarják és valószínűleg nem tudja, hogy komposztálni is lehet, esetleg az önkormányzat darálóját igényelve felapríttatni a kerti hulladékot. 

Avart égetni viszont tilos. Magántelken is. Ilyen esetben (de nagy füstöt okozó, büdös égetés esetében is) hívható a 112-es telefonszám, ahol tüzet kell bejelenteni. A tűzoltók kijönnek és a katasztrófavédelem bírságol, hiszen országos tűzgyújtási tilalom van. Ebben az esetben a bejelentőnek is van felelőssége, mert ha vakriasztás történik, akkor a tűzoltók kiszámlázzák a kiszállást. 

A közterületi égetés ellen az önkormányzat is felléphet, ebben az esetben a hivatalt vagy még inkább Konecsni Miklós közterületfelügyelőt kell értesíteni. 

A kismarosi rendelet engedélyezi a tavaszi időszakban a TAVALYI, tehát már kiszáradt kerti hulladék elégetését. Ennek ellenére is javasoljuk a kert egy sarkába összehordani és komposztálni a zöldet,  nagyon hasznos tápanyag lesz a kertszerető embernek belőle, akár egy év alatt is. 

Lakatos Péter

(A címlapkép illusztráció, az Egészségkalauz.hu oldaláról)