Jól van és gyógyul a kismarosi koronavírus beteg, a vidéki enyhítések az orvoshoz járás és a közösségi közlekedés szigorát hozták, elkapja a kamera az illegális szemetelőket Börzsönyligeten, korhadt faszörny tűnt el a vasútállomás mellől, nehézkes lesz autózni Szob felé – egészen nyár közepéig. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója.

Vírushelyzet 

Pest megyében ugyan nem, de az ország nagy részén jelentősen változik az élet – hivatalosan. Hétfőn életbe lépnek azok az enyhítő intézkedések, amelyek a főváros és Pest megye területén kívül mindenhol engedik kinyitni a vendéglátós teraszokat. Mivel jó az idő, a kormány számol azzal is, hogy lesznek, akik képesek átlépni a megyehatárt a lazítás zónája felé, hogy végre egy nagyot sörözzenek a barátaikkal, vagy csak egyenek egyet a családdal. Éppen ezért a kormány szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy ezt szigorúan ellenőrzik majd. 

Bár a megyén kívül tényleg komolyak lesznek a változások, azért mi is tapasztalunk újdonságot. Kötelező lesz a maszk viselése a MÁV járművein, mostantól újraindulhatnak az edzések és a sportmeccsek, lehet focimeccseket is tartani, bár nézői nem lehetnek a viadaloknak. És másképpen járunk egy kicsivel háziorvoshoz is – írta meg a Kikiáltónak Dr. Székely Zsuzsanna doktornő.  

Kismaros háziorvosa szerint egyébként kifejezetten fegyelmezettek a betegek a praxisában. Mint a Kikiáltónak elmondta, az emberek nemcsak megértették, de el is fogadták a kijárási korlátozásokkal együtt megjelent új szabályokat. Ebből a szempontból a hétfőtől életbe lépő telefonos bejelentkezés nem lesz nagy újdonság, ahogy talán a maszkok kötelező viselése sem okoz problémát. 

Szigorodtak a bentlakásos intézmények mindennapjai is – már nem csak látogatási, de kijárási tilalom is van az idős- és egyéb szociális otthonokban és a fekvőbeteg ellátókban. Csak orvosi vizsgálat miatt vagy különösen méltányolható esetben, egyedi kérelemmel lehet elhagyni ezeket az intézményeket.

Jól van és hamarosan elhagyhatja a kórházat az eddigi egyetlen kismarosi koronavírus-beteg – tudta meg a Kikiáltó. Innen is kívánunk neki sok erőt a teljes felépüléshez!

Szaporodott a házi karanténok száma, a héten egy új matrica került ki, kettő még érvényben van és eddig öt házi karantén járt le Kismaroson. 

Országszerte majdnem háromezer regisztrált beteg van, ezernél is több embert kezelnek kórházban és eddig 340 áldozata van a koronavírus-járványnak. 

Illegális szemétlerakók – kilenc rendszámot olvasott le eddig a kamera

Különös helyzet van a Rozmaring térnél, ott ugyanis működik egy közösségi hulladéklerakó, ahonnan a Zöld Híd szállítja el a hulladékot. Persze nem mindenki szemete kerülhet oda – csak azok kommunális hulladéka, akikhez nem jut el a kukásautó a hegy tetején. Vannak ezt nem tudják, nem értik vagy egyszerűen nem érdekli őket: zsákszám hordják oda például a sittet. 

Konecsni Miklós közterületfelügyelő szerint két mobil, könnyen áthelyezhető kamera működik Börzsönyligeten. Ezek eddig kilenc olyan személyautót rögzítettek, amelyekből előkerült a szemét vagy egy kevés építési törmelék és zsupsz, ment is a “közösbe”. Úgy tudjuk, hogy az autók egy részének nem kismarosi a tulajdonosa. 

Környezeti változások

Ha már szemét: eltűnt a hulladékkupac a Jánoshegyi út és Óhegyi út kereszteződéséből, a helyszínt az önkormányzat kitakaríttatta és némi tereprendezéssel megnehezítette újabb szemét lerakását.

Eltűnt egy nagy, de korhadt fa is a falu központjából. A MÁV területén, közvetlenül a gyalogos lépcsőnél, a vágány elején álló fát a vasúttársaság vágatta ki, miután az elmúlt néhány évben nem csak lakossági, de önkormányzati bejelentést is kaptak több alkalommal. A fűrészek végül felőrölték a főváros felé futó vágányok melletti egykori fát. 

Favágás a vasútállomáson – Wilczek-Nagy Levente fotója

A Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából pedig új virág került a kilopott muskátlik helyére, a falu üdvözlő táblájának virágládájába. 

fotó: Zachingerné Erdővölgyi Melitta via facebook

Forgalmi rend változás Szob felé

Egészen július elejéig nehézkes lesz eljutni Szobra, mert átépítik dömösi átkelést. Vagy ahogy a Magyar Közút közleménye fogalmaz: “A jelenlegi forgalmi rend módosításra kerül a Dömös átkelés úszóműves kikötő építése (felújítás) miatt. A munkálatok során lámpás irányítással váltott irányú forgalom, sebesség korlátozás és félpályás útlezárás kerül bevezetésre.“

Várakozás foganatosítására is sor kerülhet az út egy sávra szűkülésre kerülése miatt – ezt már tesszük hozzá (kerül hozzátevésre). 

Végül sok sikert a különös körülmények között érettségiző diákoknak holnapra!

Lakatos Péter