Hivatalos minisztériumi döntés is alátámasztja: egyelőre nem épül új iskola Kismaroson

0
787
A Vilcsek Gyula Általános Iskola 2022. június 19-én délután

Most már biztos, hogy egyelőre nem indul meg az iskola építése Kismaroson. Az illetékes szakminisztérium képviselője által közzétett listában csaknem 300 átütemezett beruházás szerepel, köztük a kismarosi tanintézmény is. Azt nem tudni, hogy az átütemezés mikorra tolja el az építkezés időpontját, csak annyi derül ki belőle, hogy egyelőre nem lesz előrelépés az ügyben.

Az alábbi linken az ellenzéki parlamenti képviselő, Vadai Ágnes kérdésére adott írásbeli válasz olvasható az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkárától és miniszterhelyettesétől, Csepreghy Nándortól.

Az Építési és Beruházási Minisztérium egyik első feladata volt az új kormány megalakulása után, hogy eldöntse mi nem épül, illetve milyen beruházás nem valósul meg forráshiány miatt. Az elmaradó beruházások összértéke mintegy 2100 milliárd forint, ebből a kismarosi fejlesztés egy korábbi becslés alapján másfél milliárd forint.

A miniszterelnök egyébként alig egy éve, október 15-én Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kismarosi iskola bővítését célzó terveket több, Pest megyei oktatási intézmény bővítésével, illetve építésével együtt.

A 16 Pest megyei települést érintő iskolafejlesztést 2019 novemberében jelentette be a kormány. Az akkori bejelentés szerint a Nemzeti Köznevelési és Infrastruktúra Fejlesztési Program következő állomásaként négy új iskola épül és 136 új tanteremmel bővítenek meglévő iskolákat Budapest környéki településeken – köztük Kismaroson is.

Lakatos Péter