Hamarosan új, 16 tantermes iskola épül Kismaroson. Az intézmény átépítéséről a kormány döntött 15 másik Pest megyei település iskolaberuházásával együtt. Az építkezés hivatalosan bővítésként szerepel a tervekben, a valóságban azonban a régi épület teljes elbontásával lehet csak megoldani a szűkké vált intézmény befogadóképességének bővítését.

Az építkezés idején a gyerekek oktatását biztosítani kell, a tankerület pedig arra kérte a kismarosi önkormányzatot, hogy intézkedjen a rá eső feladatok kapcsán: vagyis egy megfelelő önkormányzati területet tegyen alkalmassá (elsősorban jogilag) az átmeneti iskola befogadására.

Ez a Helyi Építési Szabályzat módosítását igényli, mert alkalmas egybefüggő terület az ideiglenes iskola elhelyezésére egy olyan, az önkormányzat tulajdonában lévő összefüggő telekegyüttesen lehetséges, amelyet egyelőre a szabályzat más célokra, a temető bővítésére jelölt ki. A felhasználás módosításáról szóló partneri egyeztetésben 15 napig lehetett véleményezni a változtatást.

Neubauer Rudolf polgármester szerint a terület kiválasztásánál a lehető legtöbb szempontot figyelembe vette az önkormányzat. Fontos volt, hogy az ideiglenes iskola jól megközelíthető, lehetőleg központi helyet kapjon, ahol minden szükséges infrastruktúra, víz, villany, csatorna és internet is rendelkezésre áll. Fontos szempont volt, hogy az önkormányzat saját tulajdonú területére telepíthessék az átmeneti intézményt, hogy a lehető legkevesebb adminisztrációval felgyorsítható és bizonytalanságoktól mentes legyen a folyamat. Mint mondta, a lehető leghatékonyabb együttműködésre törekszik a tankerülettel a kismarosi gyerekek érdekeit szem előtt tartva.

A Váci Tankerület a Kikiáltó kérésére rendelkezésre bocsájtotta az ideiglenes iskola terveit. Mind a helyszín, mind pedig a kivitelezés kapcsán az egyik legjobb, a szülők által a korábbi egyeztetésen megfogalmazott kérésekhez leginkább közel álló verzió valósulhat meg az iskolások elhelyezésével kapcsolatban.

A tervek alapján úgy tűnik, hogy a teljes intézmény egy helyre költözik, ehhez pedig három konténerépületet építtetne a tankerület, amely egy iskolaudvarra nyílna. A terveken az látszik, hogy ideiglenes tornacsarnok is épül, amelyet fűthető sátorban alakítanak ki.

Az épületek egy több mint 300 négyzetméteres udvart fognak közre, itt a gyerekek biztonságosan tölthetik a szüneteket.

Az épületekben hat csoportszoba és 14 tanterem kap helyet. Minden szinten van mosdó és külön étkező is épül. Az egyik épület felső szintjén lesz a tanári szoba és vezetői irodák a tervek szerint.

Az iskola ideiglenes elhelyezése tehát megoldott, de az továbbra is bizonytalan, hogy mikor indul ezekben az épületekben az oktatás.

Lakatos Péter

(A cikk eredetileg a Kismarosi Kikiáltó áprilisi nyomtatott számában jelent meg)