Március nyolcadikától legalább két hétre bezárnak az üzletek és egy hónapig az oktatási intézmények is csak indokolt esetben fogadnak gyereket. De nem csak ez változik.

A november negyedike óta érvényben lévő járványügyi intézkedések ellenére magasabb fokozatba kapcsolt idehaza is a koronavírus-járvány. A tisztifőorvos már február közepén jelezte, hogy elindult a járványharmadik fertőzési hulláma, a miniszterelnök pedig másfél hete közölte, hogy a legnehezebb két hét előtt állunk. Végül csütörtökön bejelentették a zárást.

Nőnapon bezár az ország – egyelőre a virágboltok nyitva lehetnek, hogy a nőket illő módon felköszönthessük. Boldog nemzetközi nőnapot minden kedves hölgyolvasónak!

Az üzletek java része azonban zárva marad, illetve egy részük – az oktatási intézményekhez hasonlóan – online-ba kapcsol. Futónadrág és 4K-s tévé nélkül sem marad senki. A szolgáltatások viszont tényleg szünetelnek, online nem tud működni se a fodrász, se a körmös. Egyedül a magánegészségügy működhet, de ha a járványhelyzet indokolja, akkor a magánegészségügyi dolgozókat is behívják a közkórházak betegellátásába. A rezidenseket már mozgósították.

Fontos változás, hogy közterületen is kötelező lesz a maszk viselése!

 

A kormány a másfél méteres védőtávolság szigorú megtartását is előírta.

A járványhelyzet szombaton rekordszámokat hozott, de a vasárnapi adatok is a második hullám csúcsát idézik. Idehaza egy nap alatt nem volt még ennyi fertőzött és ennyien nem voltak még lélegeztetőgépen sem. A járvány aktuális állapotáról a kormány a koronavirus.gov.hu oldalon tájékoztat, de a trendeket a 444.hu járványoldala foglalja össze itthon legjobban. Utóbbi alapján a Pest megyében a fertőzés kevésbé terjed, mint a szlovák határ menti Nógrádban vagy Komárom-Esztergom megyében, de így is 35 százalékos növekedést produkált a régió. Budapest rosszabbul áll.

Az országos tisztifőorvos szerint a kéthetes zárás és az egyre több beoltott miatt megtorpanhat a járvány. Ehhez azonban szigorúan tartani kell azokat a szabályokat, amelyek a mi felelősségünk.

Oltás Kismaroson

Dr. Székely Zsuzsanna heti összefoglalója alapján ezen a héten 24 főt küldhettünk kórházi oltópontra, Pfizer vakcina beadatására. 10 fő Moderna, további 170 fő Sinopharm oltást kapott a háziorvosi rendelőben. Az AstraZenecát jelenleg központilag szervezik – írja a doktornő, erről tehát adatokat nem tudunk szolgáltatni. Az AstraZeneca tömeges beadása jelenleg csúszásban van, a kormányzat pénteken lefújta a programnak ezt a részét, de úgy hírlik, hogy aki ennek ellenére elment a váci oltópontra a behívó SMS-sel, az megkapta az oltását.

Összesítve ezen a héten 204 újabb beoltottja van Kismarosnak, ebből 180 fő ellátása a háziorvosi rendelőben történt.

Az összes, rendelőben és kórházi oltóponton beoltott kismarosiak száma ezzel 337 főre nőtt.

 

Dr Székely Zsuzsannának és csapatának ezúton is köszönjük a kitartó és eredményes munkát!

Az oltás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet, ha valakinek ebben segítségre van szüksége, akkor a doktornő és az önkormányzat is szívesen segít.

Holnaptól tehát kötelező maszkviselés az utcán is és a legtöbb nyitvatartást jelző tábla érvénytelen információkat tartalmaz.

A létfontosságú üzletek, mint az élelmiszer és vegyiáruüzletek, gyógyszertár, drogéria és benzinkút fizikailag nyitva tartanak.

Lakatos Péter