Home Nagy hírek Kismarosról Holnaptól zárás, 204 újabb beoltott Kismaroson

Holnaptól zárás, 204 újabb beoltott Kismaroson

Holnaptól zárás, 204 újabb beoltott Kismaroson

Március nyolcadikától legalább két hétre bezárnak az üzletek és egy hónapig az oktatási intézmények is csak indokolt esetben fogadnak gyereket. De nem csak ez változik.

A november negyedike óta érvényben lévő járványügyi intézkedések ellenére magasabb fokozatba kapcsolt idehaza is a koronavírus-járvány. A tisztifőorvos már február közepén jelezte, hogy elindult a járványharmadik fertőzési hulláma, a miniszterelnök pedig másfél hete közölte, hogy a legnehezebb két hét előtt állunk. Végül csütörtökön bejelentették a zárást.

Nőnapon bezár az ország – egyelőre a virágboltok nyitva lehetnek, hogy a nőket illő módon felköszönthessük. Boldog nemzetközi nőnapot minden kedves hölgyolvasónak!

Az üzletek java része azonban zárva marad, illetve egy részük – az oktatási intézményekhez hasonlóan – online-ba kapcsol. Futónadrág és 4K-s tévé nélkül sem marad senki. A szolgáltatások viszont tényleg szünetelnek, online nem tud működni se a fodrász, se a körmös. Egyedül a magánegészségügy működhet, de ha a járványhelyzet indokolja, akkor a magánegészségügyi dolgozókat is behívják a közkórházak betegellátásába. A rezidenseket már mozgósították.

Fontos változás, hogy közterületen is kötelező lesz a maszk viselése!

 

A kormány a másfél méteres védőtávolság szigorú megtartását is előírta.

A járványhelyzet szombaton rekordszámokat hozott, de a vasárnapi adatok is a második hullám csúcsát idézik. Idehaza egy nap alatt nem volt még ennyi fertőzött és ennyien nem voltak még lélegeztetőgépen sem. A járvány aktuális állapotáról a kormány a koronavirus.gov.hu oldalon tájékoztat, de a trendeket a 444.hu járványoldala foglalja össze itthon legjobban. Utóbbi alapján a Pest megyében a fertőzés kevésbé terjed, mint a szlovák határ menti Nógrádban vagy Komárom-Esztergom megyében, de így is 35 százalékos növekedést produkált a régió. Budapest rosszabbul áll.

Az országos tisztifőorvos szerint a kéthetes zárás és az egyre több beoltott miatt megtorpanhat a járvány. Ehhez azonban szigorúan tartani kell azokat a szabályokat, amelyek a mi felelősségünk.

Oltás Kismaroson

Dr. Székely Zsuzsanna heti összefoglalója alapján ezen a héten 24 főt küldhettünk kórházi oltópontra, Pfizer vakcina beadatására. 10 fő Moderna, további 170 fő Sinopharm oltást kapott a háziorvosi rendelőben. Az AstraZenecát jelenleg központilag szervezik – írja a doktornő, erről tehát adatokat nem tudunk szolgáltatni. Az AstraZeneca tömeges beadása jelenleg csúszásban van, a kormányzat pénteken lefújta a programnak ezt a részét, de úgy hírlik, hogy aki ennek ellenére elment a váci oltópontra a behívó SMS-sel, az megkapta az oltását.

Összesítve ezen a héten 204 újabb beoltottja van Kismarosnak, ebből 180 fő ellátása a háziorvosi rendelőben történt.

Az összes, rendelőben és kórházi oltóponton beoltott kismarosiak száma ezzel 337 főre nőtt.

 

Dr Székely Zsuzsannának és csapatának ezúton is köszönjük a kitartó és eredményes munkát!

Az oltás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet, ha valakinek ebben segítségre van szüksége, akkor a doktornő és az önkormányzat is szívesen segít.

Holnaptól tehát kötelező maszkviselés az utcán is és a legtöbb nyitvatartást jelző tábla érvénytelen információkat tartalmaz.

A létfontosságú üzletek, mint az élelmiszer és vegyiáruüzletek, gyógyszertár, drogéria és benzinkút fizikailag nyitva tartanak.

Lakatos Péter