Homokzsákok helyett tartós védekezés

2
1992
Árvíz 2013 (Zelei Péter felvétele)

Kismaros a Dunakanyar egyik legszebb részén fekszik, a falu több pontjáról is gyönyörű panorámát láthatunk. Európa egyik legnagyobb folyójának közelsége azonban áradáskor nem a szebbik arcát mutatja. Az utóbbi évtizedben ráadásul sorra megdőltek az árvízi rekordok, ezért sürgetővé vált újragondolni a védekezést is.

Júniusban el is készült az árvízvédelmi koncepció. Neubauer Rudolf polgármester egy  vízmérnök szakembert, a kismarosi Bartha Ákost és cégét bízta meg a feladattal. A szakember először a hónap közepén mutatta be a terveket a települési szakbizottságnak. A Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság tagjai és Neubauer Rudolf polgármester akkor úgy határoztak, hogy ugyanezt szélesebb körben, az érintetteknek és az érdeklődő kismarosiaknak is szükséges megismerni.

A tervezetben ugyanis a védekezés leghosszabb és leglátványosabb szakaszán több kivitelezhető megoldás is született – de haladjunk sorjában.

A védekezésről és tervekről a Művelődési Házban tartott előadást és fórumot Neubauer Rudolf polgármester és Bartha Ákos vízmérnök, tervező. A polgármester elmondta, hogy a védekezési terv elkészítése annak a megállapodásnak a része, amelyet a település a kismarosi ingatlanok értékének megvédésére kötött. Az új szabályozás ugyanis ártérré minősítette volna a Kossuth Lajos utcai telkek nagy részét, amelyek így elveszítették volna a az értéküket. Kismaros vezetése ezt nem fogadta el, a szabályozás megváltoztatását kérte. A vízügyi hatóság cserébe azt kérte, hogy a település vállalja, hogy megvédi a területet árvíz esetén.

A 2013-as rekord árvíz tanulsága az volt, hogy az eddigi homokzsákos védekezési módszerek helyett szükség van arra, hogy tartós megoldást építsen a település. Ennek lehetőségeit és terveit láthatták az érdeklődők a falu vezetése által szervezett találkozón.

árvíz fórum 2017 június Neubauer Rudolf polgármester

árvíz fórum 2017 június 01

árvíz fórum 2017 június Bartha Ákos

A tervező Bartha Ákos négy szakaszra osztotta a védekezést. A leghosszabb szakasz a Kossuth Lajos utca, ahol három lehetőség is kínálkozik a védvonal kialakítására. Észszerű, költséghatékony, könnyen karbantartható és a vízügyi hatóság szerint is leginkább javasolt a földgát építése ennek a rendkívül hosszú szakasznak a megvédésére. A vizsgálatok során kiderült, hogy a nyári gátként is ismert jelenlegi töltés nem alkalmas a továbbépítésre, tehát vagy annak a helyére vagy amögé érdemes építkezni, ha a mezőgazdasági területeket is meg akarjuk védeni. A másik lehetőség, hogy a termőföldeket eláraszthatja az árvíz és a Kossuth utcai telkek alatt épül kombinált gát. Ennek egy része egy alacsonyabb földgát, amely fölé szükség szerint mobilgát telepíthető.

árvíz koncepció Bartha Ákos 01 árvíz koncepció Bartha Ákos 02

A védekezés további szakaszai már nem nyílt terepen, hanem lakóházak között húzódnak. Ilyen terület a Verőce felé eső, jelentősen beépített kismarosi településrész. Ide is telepíthető állandó védmű, ezt javasolta a szakember is, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kiépítést nagyon körültekintően kell elvégezni a közművek miatt. Az árvíz ellen ugyanis a föld alatt és a felszín fölött egyaránt küzdeni kell. A házak között és a Morgó-patak dunai torkolatánál is rövidebbek a szakaszok, azonban a védmű kiépítése a sűrű beépítés miatt komolyabb tervezői és egyeztetési munkát kíván.

árvíz koncepció Bartha Ákos 03

A negyedik szakasz, ahol védekezni kell, az a Török és a Morgó-patak torkolata a falu belterületén. Az állandó védmű kialakításának módszere itt is a beépített részeken már bevált metódust követi.

Az érdeklődő érintettek minden kérdésükre választ kaphattak a szakembertől, szó esett arról, hogy az egyes helyszíneken miért szükséges vagy kívánatos az adott védekezési módszert választani és arról is információkat kaphattak a lakók, hogy a védmű építése az egyes helyeken milyen közvetlen hatással van az ingatlanjaikra.

Bartha Ákos tervezővel készítettünk interjút, amelyben összefoglaltuk az árvízi védekezés kiépítésének legfontosabb elveit.

Megkérdeztük Neubauer Rudolf polgármestert is, a vele készült beszélgetés ide kattintva olvasható.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] bemutatott a tervekkel – mondta a Kikiáltónak Kismaros polgármestere, akivel a júniusi, árvízvédelmi terveket bemutató fórum után ültünk le beszélgetni. Neubauer Rudolf szerint az idők próbáját kiálló, mindenki […]

Comments are closed.