Egyre többen járnak néptáncolni a kicsik közül, legalábbis a Kismaros Táncegyüttes vezetője így látja. Borz Bertát a Művelődési Ház vezetője kérdezte annak apropóján, hogy ebben a tanévben a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően az év első felében ingyenesen tudnak néptáncpróbára járni a gyerekek – a művház felújítása idején a könyvtárba.

– Hogyan járult hozzá a csoport létszámához ez a pályázati támogatás?

– Mindkét csoportnál ösztönzőleg hatott a lehetőség, bár igaz, nem teljesen egyformán. Míg az általános iskolás csoportnak a létszám növekedésben jelentkezett a hatása, addig az ifjúsági korosztálynál a csoport összetartósában adott segítséget. Látni kell, hogy a fiatalok egyre inkább Budapesthez vonzódnak, rengeteg egyéb elfoglaltság köti Őket már a fővároshoz, aminek köszönhetően egyre nehezebb megtartani őket és az ilyen helyzetekben sokszor az anyagi szempontok is döntő szerepet játszanak. A kisiskolásoknál viszont a legnagyobb örömömre az őszi időszakban alkalomról alkalomra gyarapodott a csoport létszáma.

– Bemutatnád néhány mondatban, hogy a néptánc miért fontos a gyerekek számára? Milyen képességeket fejleszt?

– A néptáncnak a mai 21. századi világban különösen fontos szerepe van az ifjúság nevelésében. Főleg a közel két éve tartó pandémia időszakában, amikor a gyerekek szinte reggeltől estig a számítógép előtt ülnek, s a kommunikáció egyre inkább az online térbe szorul. Egy jól működő táncegyüttes olyan mint egy igazi család. Egy biztos pontot jelent gyermekek életében, miközben megtanulnak közösségben létezni, dolgozni a kitűzött célért, elfogadni önmagunkat és társaikat, miközben a fizikai mozgás pedig rendszeres edzést ad testüknek, fejleszti az izmaikat, javítja a tartásukat és oldja a mindennapi stresszt, ezáltal kiegyensúlyozottabbá teszi őket a hétköznapokban. Nem beszélve a mozgáskoordináció, a ritmusérzék és az énekhang fejlesztéséről.

– Szeretnélek megkérni, hogy néhány gondolatban ismertesd a tánccsoport 2022-es terveit!

– Az idei évben legfontosabb célom az általános iskolás csoport felzárkóztatása, repertoárjának bővítése. A Kismaros Táncegyüttes számára ők jelentik a jövőt, így a szakmai munkában a fókuszt elsősorban rájuk szeretném már helyezni. Az évad végéig legalább két új koreográfiát szeretnék nekik készíteni, hogy ezáltal átvehessék a stafétát az időközben felnőtté váló fiataloktól.

Nagy Andrea