Iskola épül Kismaroson

0
1711

Új iskolák épülhetnek Pest megyében – írja a hirado.hu. A kormány 16 köznevelési intézményt bővít, illetve épít 60 milliárd forintból – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte, hogy Budapest környéki településeken összesen négy új iskola épül és összesen 136 tantermet építenek hozzá már meglévő iskolákhoz.

Utóbbi kategóriába tartozik Kismaros is – mondta el a Kikiáltónak Kismaros polgármestere. Neubauer Rudolf szerint az egyeztetések még nem kezdődtek el, egyelőre csak a távirati iroda híréből kiolvasható információkra támaszkodhatunk. Hozzátette, hogy a tankerülettel eddig folytatott egyeztetések alapján a döntéshozók ismerik a kismarosi helyzetet.

A Vilcsek Gyula Általános Iskola jelenlegi épületét 1971-ben építették Liebhardt Ferenc tervei alapján. Akkor még csak két tanteremben, összevont osztályokkal működött az oktatás, de alig három év múlva szükségessé vált a bővítés. 1988-ban épült az iskola következő szárnya, majd 1990-ben, Kismaros önállóvá válása után újra bővítették. Ekkor indult el a 8 osztályos oktatás a településen.

Az épület jelenlegi állapotában, a felhasznált, vegyes építési technológiák miatt felfelé nem bővíthető, emeletet nem kaphat. A polgármester szerint a korábbi, iskolaépítéssel kapcsolatos kormánydöntések tapasztalata alapján lehetőség van arra, hogy a település saját tervet készítsen, amely alapján végül 16 tantermes, korszerű iskolája lesz Kismarosnak.

Az iskola évek óta szűk, sokkal több a gyerek, mint amennyit az épület osztálytermei képesek befogadni, emiatt jelenleg két külsős helyszínen, közeli családi házakban bérel a tankerület osztályteremként működő helyiséget, idén pedig egy konténertermet állítottak fel az épülethez csatolva. Jövőre azonban még több lesz a gyerek a Vilcsekben, úgyhogy várhatóan újabb ideiglenes bővítést kell végrehajtani 2020 nyarán.

Arról nem tudni, hogy a most bejelentett bővítés érinti-e a sportcsarnokot.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, hogy a kivitelezések – a tervezés és a beszerzések után – várhatóan 2021-ben kezdődhetnek el.