Kigyulladt egy hat négyzetméteres épülettől különálló szauna vasárnap kora délután Verőce külterületén – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelem.

A tűzoltók kiérkezése előtt az ott lévők már elkezdték oltani a tüzet, így a lángok nem terjedtek tovább, de a keletkezett tüzet végül a váci hivatásos tűzoltók oltották el, majd vizsgálták át a kiégett szaunát.

Úgy tudni, hogy a tűzben nem sérült meg senki.

Korábban már közzétettük, de talán újra jó helyre kerülnek a Váci Tűzoltók intelmei advent idejére, amelyek szerint:

  • a legtöbb tüzet a gyertyák, és mécsesek okozzák. Különösen figyeljen arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, így tehát a gyertya alá mindig tegyen nem éghető alátétet, a koszorút ne a terítőre, hanem egy tűzálló tálcára helyezze, és soha ne hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyákat.
  • Fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljon fényfüzéreket. A rosszminőségű fényfüzér nem csak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásároltat veszi elő, használat előtt mindig ellenőrizze sértetlenségét. Ha a vezeték, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használja tovább.
  • Éjszakára, vagy ha elmegy otthonról mindig húzza ki a fényfüzért a konnektorból.
  • A karácsonyfára soha ne tegyen gyertyát, vagy csillagszórót, mert a fenyő könnyen meggyulladhat, különösen, ha kiszáradt. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

A karácsonyra jellemző még, hogy ilyenkor az emberek többet sürögnek-forognak a
konyhában. Készül az ünnepi menü, közben csomagolják az ajándékokat, nagytakarítanak,
hogy a lakás a legszebb pompájában tündökölhessen a vendégek előtt. Ebben a nagy
kavalkádban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és
máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír, vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel!
Helyette például tegyen rá fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet.

LP