Már két szelektív kuka fogadja a használt sütőolajat a Mátyás (Tábor) utcai hulladékszigeten, a programban kiemelkedően jól teljesít Kismaros – írja az ötletgazda a facebookon. Cserháti László, a Zöldkanyar koncepció megalkotója szerint kifejezetten „tiszta” az eddig gyűlt anyag: csupán egy flakon motorolajat tett valaki a gyűjtőbe a sütőolaj és a zsiradék helyett – az ilyen olajat a gyűjtő cég nem tudja feldolgozni.

Kismaros a gyűjtőprogramhoz eddig csatlakozó 126 település közül kiemelkedően jól teljesített: több, mint 650 kilogrammnyi használt sütőolaj és sütőzsiradék gyűlt össze két hónapon belül, ezért még egy gyűjtő került a helyszínre.

A használt olajat gyűjtő Biotrans Kft. az összegyűlt anyag után kilogrammonkénti visszatérítést is ad a községnek. Neubauer Rudolf polgármesterrel egyeztetve az összegyűlt olajból kapott visszatérítéssel a Kis-Morgó Óvodát fogjuk rendszeresen támogatni. Ez az összeg alig két hónap alatt már 16 300 forint, a falu környezettudatos lakóinak jóvoltából – írja a posztban a sütőolajat gyűjtő BioTrans Kft vezetője.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy Karácsonykor se felejtse el senki szelektíven gyűjteni a sütés-főzés során összegyűlt olajat és zsírt, mert azzal is az óvodát támogathatja!

A gyűjtő cég kéri, hogy csak használt sütőolajat és sütőzsiradékot adjanak le, gépolajat ne tegyenek be. A posztban külön köszönik Konecsni Miklós közterület-felügyelő munkáját, aki rendszeresen ellenőrzi a terepet és értesíti a céget az edénycsere szükségességéről!

Lakatos Péter