Háromszáz maszkot már kiosztottak, most továbbiakat adnak a helyieknek a kismarosi önkéntesek. Bemutatjuk a maszkothordoktehatvagyok csoportot, akik család, gyerek, háztartás és homeoffice mellett végeznek fantasztikus munkát a közösségért. Maszkvarró videó a cikkben!

Kik varrnak és hogyan szerveződik az önkéntes munka?

2020. március 25-én jött létre a maszkothordoktehatvagyok csoport, amelyhez 8 kismarosi hölgy csatlakozott eddig, akik házi maszkok varrásával foglalkoznak most szabadidejükben. A csoport megszervezése, a házi-maszk-szabásrajz megszerkesztése, az anyagbeszerzés volt az első feladat. Ki kellett találnunk a legjobb fazont, amelyhez a legkevesebb gumit kell használnunk. Gumipántot szerezni volt a legnehezebb, de segítséggel találtunk egy kínai kiskereskedőt Káposztásmegyeren a lakótelepen. Maszk alapanyag a részben rendelkezésre állt, részben kaptunk felajánlásokból. Orvosi szakmai segítséget kaptunk az anyagmozgatásra. A beérkezett anyagokat, a gumitól az ágyneműkig 60 fokban mossuk, szabás előtt vasaljuk, és a kész maszkokat is mossuk, vasaljuk. Szerencsére kedvez az időjárás, ebben a szélben gyors a száradás. A varrókör szakmai vezetője profi varrónő, ő fejlesztette ki, hogy melyik fajta maszk fedi legjobban az arcot és egy videót is készített, hogy megkönnyítse a csoport tagjainak munkáját – hiszen a tagok között nemcsak profik, hanem hobby varrónők is vannak. A feladatokat felosztottuk egymás között, aki nem tud varrni, vagy nincsen varrógépe, az szab, vagy póló-szalagokat készít, amivel a maszk alsó részét a tarkóra lehet erősíteni.

A kör tagjai munkájuk mellett végzik a maszkok gyártását, miközben családjaikat is el kell látniuk, hiszen a gyerekek most otthon vannak, és a háztartás vezetés is extra feladatokat követel meg most mindenkitől. Van aki hajnalban, van aki délután, van aki éjjel tud vele foglalkozni.

Körülbelül 300 házi maszk már ott van a háztartásokban

Az első széria el is készült, azokat a hét elején fertőtlenítés után a postára vittük be, az ügyintézéshez mindenki, aki maszk nélkül érkezett kapott egyet, amit aztán el is vihetett. Kapott Stedra Sándor boltja, és azok, akik a varró hölgyek ismeretségi körében kértek. Dr. Székely Zsuzsa háziorvos azt szorgalmazza, hogy minden kismarosi háztartásban legyen legalább egy maszk.

Lőcsey László jóvoltából közel 250 maszk elkészült már és ott van a kismarosiaknál, műhelyének közelében élők és ismeretségi körében már mindenkinek van. A házi-maszk gyártásához itt is találunk szabás-rajzot, leírást, de van itt olyan maszk is, amit varrás nélkül is el lehet készíteni, ezeket korábban már közzétettük.

Nincsen maszkom, varrni nem tudok, mit tegyek?

Az elkészült darabok szétosztásához az Önkormányzat is kapcsolódik. Holnap, pénteken 16 és 18 óra között lehet majd első körben érte menni a hivatal udvarába azoknak, akiknek még nincsen egyáltalán, és nem tartoznak a kockázati csoportba, mert azoknak ellátását a Segítő Szolgálat végzi. Elsősorban azokat várjuk, akik bejárnak dolgozni, tömegközlekedést használnak, vagy családjuk ellátását végzik. A maszk használati utasítását, és Dr. Székely Zsuzsa orvosi tanácsait a járvány idejére önkéntesek juttatják el minden háztartásba a napokban, de a Kismarosi Kikiáltón oldalán is olvasható.

A varró-körhöz lehet kapcsolódni önkéntesként, de szigorúan csak olyanoknak, akik nem tartoznak a kockázati csoporthoz: hazimaszkprojektkismaros@gmail.com