Mindszenty-mellszobrot kaphat Kismaros

0
1055

2019. szeptember 22-én Mindszenty József bíboros, hercegprímásra emlékeztünk abból az alkalomból, hogy 1948. szeptember 23-án Kismaroson tett látogatást. A bíboros itt bérmált és az akkor paplakként működő Kossuth Lajos út 1. számú háznál költötte el az ünnepi ebédet.

A 71 évvel ezelőtti, Kismaros történelmében jelentős eseménynek számító történetről a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány közreműködésével és Kismaros Község Önkormányzatának támogatásával emléktáblát helyeztünk el a Kossuth Lajos út 1. szám alatt. A helytörténeti tábla a korábban elhelyezett Riener-lépcső emléktáblájához hasonló arculatot kapott.

A tábla szövegezésében, annak német nyelvű fordításában, valamint a fotók kiválasztásában a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány működött közre.

A gitáros emlékmisén a Mindszenty Társaság képviseletében részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A tábla leleplezése után az ünneplő hívek előtt elhangzott személyes emlékek mellett Lezsák Sándor bejelentette, hogy jövőre az eucharisztikus kongresszus alkalmából bronzból készült Mindszenty-mellszobrot adományoz Kismarosnak.

Fotók: Aradi Szilveszter