Az elmúlt hét végére és a mostani hét elejére minden figyelmet magára vonzott a világjárvánnyá váló új koronavírus fertőzés. Ötven hazai fertőzöttet találtak eddig, egy ember meghalt és az országos tisztifőorvos szerint még csak most lépünk a második fázisába a járványnak. De volt más is: a kihirdetett hazai veszélyhelyzet első teljes napján (bőven a 100 fős határlétszám alatti) tájékoztatót tartott a polgármester, ami ötletbörzévé és vitává csúcsosodott. A hét legvégén pedig megjött a multigép. Szívesen élnék olyan világban, ahol ez utóbbi a fő hír. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó közéleti összefoglalója.

Koronavírus-helyzet

Ezzel a kérdéssel ezt a topikot nem terhelném. Az elmúlt néhány napban az iskolabezárás bejelentésétől a hétfő reggeli újabb korlátozásokig és azok hatásáig a Kikiáltó végig követte a helyzet alakulását. Jelenleg minden intézményünk zárva van, legyen az kulturális, oktatási vagy közintézmény. A szakemberek és a kormány arra kérik a 70 év felettieket, akik a leginkább kitettek a vírusnak, hogy tartózkodjanak a közösségi élettől, így elkerülve a fertőzést. Mindenki másnak is szól ugyanez, ahogy a gyakori, alapos kézmosás – szappannal. Például így, ahogy a kismarosi gyógyszerész ajánlja:

Iskola

Hivatalos változás nem történt az iskolabővítés ügyében. A menetrend hivatalosan továbbra is változatlan: június végéig készíti el a Beruházási Ügynökség a megvalósíthatósági tanulmányokat, egy hónappal később ezek alapján egy jelentés érkezik az EMMI részére a fejlesztések előkészítésének állapotáról. Augusztus végére áll össze a kormány elé szánt előterjesztés a fejlesztések előkészítésének folytatásáról, ütemezett forrásigények megjelölésével.

A múlt hét csütörtökén fórumot tartott a polgármester a Váci Tankerületi Központ vezetőjének és az iskola igazgatójának részvételével, amelyen a kismaros által megbízott építész, Kuli László látványterveit mutatta be. Az építész nem volt jelen, az előző nap kihirdetett veszélyhelyzet tartotta távol. Talán a kormány által elrendelt országos veszélyhelyzet, talán a koronavírus-járvány, talán az érdektelenség miatt azonban elég kevesen jöttek el ötre a Művelődési Házba. Leszámítva azokat, akik hivatalból voltak jelen, 34-en voltunk.

Az épület

Neubauer Rudolf polgármester itt Kuli László építész írásos jellemzése alapján elmondta, hogy a tervek elsősorban az épülettömeg elhelyezkedését mutatják, a funkciókat azonban jól megmutatta a vázlat. Az iskola ez alapján magában foglalná a tornacsarnokot, azzal egybefüggő épületet alkotna. A csarnok helye körülbelül a mostani, különálló sportcsarnokkal esne egybe, a korábban bejelentett B méretben – ez egy szabvány kézilabdapályát foglal magába. A csarnokot az építész a kisebb épületmagasság érdekében a talajszint alá süllyesztené. A kapcsolódó épület a mostani iskola vonalában húzódna, három szinten, majd a táborhoz vezető utcára kiérve egy fejépületbe futna. Ebben az épületrészben a lakosok által is használható funkciók kapnának helyet – mint például a könyvtár. Ugyanebben az épületrészben volna az összesen majdnem 400 négyzetméteres aula és az étkező. A tervek szerint ez az iskoláról leválaszthatóan a falu egyes rendezvényeit is befogadhatná, a hozzá kapcsolódó melegítőkonyha pedig ilyenkor büféként működhetne. Az épület körüli forgalmi terv gondolt az autóval érkezőkre, biztonságos helyet alakítva ki a gyerekek ki és beszállásához és tervez további parkolóhelyekkel is, amit elsősorban a tanárok használnának. Az iskolaudvar mérete változatlan maradna, a szabvány által megkövetelt 1200 négyzetméter, amely azonban a látványterv szerint sokkal inkább része volna a környezetnek.
A 16 tantermes iskola feltétele az egy hektáros rendelkezésre álló terület. Az iskola mostani telke ennek körülbelül a fele, úgyhogy a szükséges területnagysághoz az önkormányzat a patak túloldalán lévő önkormányzati tulajdonú területet vonta be, ahol jelenleg is van egy sportpálya, amit az iskolások most is használnak testnevelés órán. Ezt a tervet a Beruházási Ügynökség is elfogadta.
Az új iskola épülete nem szüntetné meg a gyalogos közlekedést, amely a Liget utcát köti össze a hídon át a kisvasútállomással, de az új járda nyomvonala az iskolaépület és a focipálya közé esne. Az építkezéssel és az épület növekedésével a híd helyzete is igazodna a járdához.

Akik ott voltak, abban egyetértettek, hogy az épület vázlata impozáns, aggályokat azonban többen is megfogalmaztak. Meditz László építész (a művház és az IKSZT tervezője) a látványterv építészeti megoldásait kritizálta, Nyúli Edina igazgatónő és Poldauf Gábor képviselők a patakba nyúló udvart, többen pedig – mint Kondorosi Gergő képviselő is – a süllyesztett sportcsarnok ellen emeltek szót. Utóbbi esetben a talajvíztől való félelem volt a fő ok. Az igazi polémia azonban afölött alakult ki, hogy nem volna-e jobb módosítani a terveken: megtartani a mostani iskola épületét és az új iskolát a focipályára építeni. Az ötlet mellett érvelők szerint így a gyerekek az építkezés ideje alatt továbbra is a régi iskolában tanulhatnának, később pedig a jelenlegi iskolaépület más funkciót kaphatna. Szót kért az iskola névadójának leszármazottja, Wilczek-Nagy Levente, aki szintén a jelenlegi épület megtartása és a futballpálya beépítése mellett érvelt. Néhányan azonban arra figyelmeztettek, köztük Stedra Bence képviselő is, hogy ha a sportpálya eltűnik, akkor évekig nem lesz lehetőség helyette újat építeni.
A polgármester szerint az, hogy a sportpálya, iskola és óvoda egy helyen és a központban van olyan érték, amelyet nem szabad megbontani. Hozzátette, hogy az elmúlt években kidolgozott településfejlesztési koncepció is értéknek és megőrzendőnek tekinti ezt, a kiemelkedő helyi sportélettel együtt.

Iskolások elhelyezése az építkezés idején

Az iskola építése kapcsán szóba került a gyerekek elhelyezésének kérdése. Verebélyi Ákos, a tankerület vezetője elmondta, hogy három éve tervezik több Pest megyei településen, köztük Kismaroson is, hogy miként lehetne elhelyezni az egyre több tanulót. A tavalyi kormánydöntésnek kifejezetten örült, mert az általa felterjesztett öt település közül Kismaros is a kiválasztottak között volt, az iskolabővítési programban kapott helyet.
A tankerület vezetője úgy fogalmazott, hogy a “végleges felé” hajló elképzelés szerint itt helyben oldanák meg az iskolások elhelyezését két helyszínen. Az alsó és felső tagozat kapna külön helyszínt. Az egyik tagozat ideiglenes, újonnan felépített konténerépületbe költözne, amelyhez önkormányzati hely és infrastruktúra a Svájci-földön van, míg a másik tagozat az IKSZT ház és a Művelődési Ház időszakosan átalakított tereiben. Szerinte a konténeriskolában az alsósoknak volna jobb helye. Azt is hozzátette, ez egy előrelépés, ami mindig jár kisebb-nagyobb kellemetlenséggel, de ezeket az áldozatokat szerinte meg kell hozni.

Kisvasút-felújítás

Június elején indul a kisvasút felújítása – ez már az Ipoly-Erdővel folytatott megbeszélésen hangzott el. Ez a sínek teljes felújítását is jelenti, vagyis elképzelhető, hogy az újtelepet időszakosan csak kerülőúton lehet megközelíteni. A polgármester kezdeményezte, hogy a telep felé vezető egyetlen bejáratnál, a kisvasutat keresztező nagy terheltségű úton a jelenleginél tartósabb megoldás szülessen az átkelőnél.

Multi

Nem, nem egy nemzetközi nagyvállalatra kell ebben az esetben gondolni, hanem a tavalyi évben pályázati forrásból beszerzett Avant multifunkciós önjáró gépre. Az univerzális gép annyiba kerül, mint egy felsőkategóriás családi elektromos autó, ellenben a kiegészítői közt rönkvágó, kasza és szintező kanál szerepel. Ezek együtt pénteken érkeztek meg az önkormányzat udvarára. Remélem sokat találkoznak majd vele munka közben.

Pont ilyen ő (mint egy vakondtacskóba oltott elefánt):

Avant multigép