A járvány miatt jelentősen megfogyatkozva ült össze a képviselő-testület novemberben. A polgármester, Neubauer Rudolf emiatt az összes olyan napirendi pont elnapolását kérte, amelyek elfogadásához minősített többségre van szükség. Hétfőn emiatt újabb, rendkívüli ülést tartanak. 

Döntés született egy belterületi ingatlan eladásáról, játszótéri eszközök beszerzéséről és azok telepítéséről a nyertes pályázó FABERLAND kft. megnevezésével. 

A kismarosi önkéntes tűzoltóknak kétszázezer forintnyi támogatást ítéltek meg. A döntés előtt Krizsán Tamás Börzsönyligetről szót kért és megjegyezte, hogy ebből a pénzből inkább egy erdőszéli tűzvédelmi sávot kellene kialakítani, amelyre törvényi előírás is van, az onkéntes tűzoltók hasznát azonban nem látja. 

A polgármester a válaszában elmondta, hogy a civil szervezeteknek szánt keretből nem tudnak útkarbantartási feladatot elvégezni, ugyanakkor az erdőt tűzvédelmi sávval ellátni – ahogy a Katasztrófavédelemmel közös helyszíni bejáráson elhangzott -, rendkívül nagy feladat, ami nem mérhető a mostani civil támogatás mértékéhez. 

Stedra Bence képviselő a támogatás mellett érvelt, mint mondta, megszületett az első lépés a váci tűzoltósággal való szoros együttműködés felé, de a nagymarosi tűzoltókkal 22 esetben így is részt vettek éles bevetésben, tűzoltásban. 

Vissznyeremény

Nem mozgatta meg a megkeresett vállalkozók fantáziáját az iskola épületében értéknek tartott eszközök kibontása – így fogalmazott a Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság elnöke ennél a napirendi pontnál. Az ügy lényege, hogy az új iskola építése a régi elbontásával jár és a projektet kivitelező állami cég, a BMSK rákérdezett, hogy kell-e valami a régi épületből az önkormányzatnak. Ezt hívják ők vissznyereménynek. 

A polgármester beszámolója alapján a tankerület viszi az általa beépített kazánt, a világítást és a kapcsolókat, valamint szivattyúkat. A testületben felmerült a csarnok elbontatása és hasznosítása és a nyílászárók kiszerelése. A jegyző ajánlása alapján felhívást írtak ki, erre hétfőn délelőtt 10-ig várnak jelentkezőket. 

Döntött a testület arról, hogy eladják az önkormányzati traktort, aminek a funkcióit más járművek veszik át. 

Elfogadták a belső ellenőrzési tervet, a költségvetési beszámolót a harmadik negyedévre (itt olvasható), módosították a költségvetési előirányzatot a megnyert pályázatok összegével és elfogadták a 2022-es költségvetési koncepciót is. Egy korábbi területi értékesítés döntését is módosítottak a vevő kérésére (inkább a fia nevében vásárolná meg), elfogadták a lejárt határidejű határozatokról szóló beszámolót és a polgármesteri beszámolót is. 

Az ülés végén a polgármester javaslatot tett az idei közmeghallgatás idejére is, ez a Művelődési Ház foglaltsága tekintetében a december negyedikét javasolta, de megvárják a jelenleg hiányzó képviselők javaslatát is az időpontra. Neubauer Rudolf azt is elmondta, hogy ajánlatot kértek a karácsonyi csomagok összeállítására és megérkezett az első adag szociális tűzifa is a településre.

Kényelmetlen lett a szigorú működés karácsonyra

Kiderült, hogy a decemberi ülés huszadikára esne és a képviselői javaslatok alapján a működési szabályzat nem is engedi máshová tenni. Épp ezért az is felmerült, hogy az idén elfogadott szigorú ülésezési rendet módosítsák, akár a rendkívüli testületi ülésen. 

A jelenlegi szabályozás alapján minden hónap második hétfője a bizottsági ülés, a harmadik hétfő pedig a testületi ülés ideje – minden ettől eltérő időpontban tartott ülés rendkívülinek tekintendő. 

 Lakatos Péter