Tehetségpont Kismaroson

0
826

Hamarosan lehetőségük nyílik tovább okosodni és a természettudományok bugyraiba elmerülni a környék tehetséges fiataljainak. Végvári Györgyit kérdeztük a kismarosi Tehetségpont előkészületeiről.

 

Tehetségpont szerveződik Kismaroson. Mit is jelent ez pontosan?

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesületnek régi terve az, hogy Kismaroson Tehetségpontot alakítson ki, kihasználva a település kiváló adottságait. Itt nem csak arról beszélek, hogy a környéken nagyon sok tehetséges diák, gondos, gyermekeikre figyelő család él. A gyermekeket különösen érdeklik a természetben található értékek, változások, ezért a Tehetségpont kialakításával elsősorban a természettudományos műveltségi területre fogékony gyermekeket szeretnénk felkarolni.

Fő célunk hogy a környezeti nevelés eszközeivel, komplex pedagógiai módszerekkel megismerhessék ezeket a területeket, ezért rendszeres kutatásokat, vizsgálatokat, terepbejárásokat szervezünk. Ehhez elhivatott szakembereink és kidolgozott programjaink is vannak. Itt a gyerekek természetes kíváncsiságára alapozva a tapasztalat általi tanulás során gyarapítjuk a tudásukat. Nagyunk bízunk abban, hogy az iskolai munkát is segíteni fogja a tevékenységünk.

 

Mi alapján dől el, hogy ki kerülhet a programba?

A program abszolút nyitott, mindenki jöhet, akit érdekel az adott téma. Korosztályi megkötöttség sincs. Az óvodásokra ugyanúgy számítunk, mint az általános és középiskolásokra. Egyetlen kívánalom van, tudjanak az adott témában elmélyülni. Kiváló terepet nyújtunk az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákoknak, még akár főiskolások és egyetemisták is megkereshetnek bennünket.

 

Milyen forrásokból tervezitek működtetni a Tehetségpontot?

Ahhoz, hogy a tehetségösztönző pályázati források megnyíljanak, ez az első lépés. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Hálózatához benyújtott pályázatunkban részletesen ki kellett fejteni, hogyan kívánjuk hosszú távon fenntartani a működését. Erre számtalan ötletünk van, amit most felsorolni is sok lenne, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a jó ügy mellé nem nehéz támogatókat találni.. Bízunk abban, hogy az a gondoskodás, amivel a gyermekek tehetségét ápoljuk, később megtérül – felelősen gondolkodó, a közösségért is tenni akaró felnőtteké válnak.

 

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács illetékes szakmai bizottsága a Mátyásfa Tehetséggondozó Műhely működési kérelmét elfogadta. Amennyiben bárkinek az érdeklődését felkeltettük – akár mint szülő, akár mint szakember – várjuk jelentkezését a következő e-mail címen: vegvarigyorgyi@gmail.com

 

tehetseg.hu_negyzet