Utak a könyvekhez

0
895

Csadó Klaudia, könyvtárunk szíve-lelke igyekszik minden kulturális eszközt és lehetőséget megragadni és bevetni annak érdekében, hogy a kismarosiak minél többször és minél közelebb kerüljenek a könyvekhez. Idén márciusban például a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár jóvoltából egy BookRKids előfizetéssel megspékelt kis asztallal gazdagodott könyvtárunk. 

Pontosan milyen célt szolgál ez az asztal?

Ez igazából két, BookR Kids applikációval – több száz mesével és verssel – feltöltött tablet, egy asztalba szerelve. A képillusztrációkkal ellátott mesekötetek virtuálisan lapozhatóak, miközben meg is lehet hallgatni őket; tulajdonképpen az e-book és a hangoskönyv keverékei. Vannak szülők, akik nem igazán örülnek ennek az eszköznek, de azt gondolom, hogy mivel a cél az, hogy a könyveket megszerettessük a gyerekekkel, nem árt haladni a korral. Persze hiányzik az illat, a papír érintése lapozáskor és más sajátosságok, amik a klasszikus kiadványok esetében megvannak, ám a mai kor gyerekeihez – akiket már „digitális bennszülöttként” kell kezelnünk – valahogyan meg kell találni az utat. 

Hogyan sikerült beszerezni a mesetableteket?

A Kismarosi Könyvtár a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárhoz tartozik, egy ún. Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében. Ők az ötezer fő alatti településeknek különböző szolgáltatásokat nyújthatnak, például finanszírozzák az előadókat, a különböző dokumentumokat, számítógépeket, társasjátékokat, és egyéb eszközöket. Pest megyében tizenkilenc kiskönyvtár kaphatott ilyen mesetablettel felszerelt asztalt, ebben benne vagyunk mi is. Ez egy jutalom, ami a könyvtár aktivitásának köszönhető.

Új közösségi helyiség
Az IKSZT ház – egykori Pierer-ház – első emeleti, könyvtár melletti terme korábban az önkormányzat egyik start-közmunkaprogramja részére volt fenntartva. A program befejezésével most a helyiség a könyvtár, a Nyugdíjas Klub és a művelődési ház 20 millió forintos VEKOP pályázata számára áll rendelkezésre. Olvasósarok lesz kialakítva, és rendszeressé szeretnénk tenni az időseinknek szóló kulturális programokat – az emelet akadálymentesített -, valamint teret kap itt a Művelődési ház által koordinált “Kulturális együttműködés a Dunakanyar menti köznevelés eredményességéért” című pályázat megvalósítása is.

Milyen ötletekkel igyekszel idevonzani az embereket?

Vannak egyrészt a rendszeres programjaink, ilyenek például Gondos Béla úti beszámolói vagy Märcz Ari tavaly lezajlott sorozata a kínai orvoslásról. A környékben megjelent, vagy a svábsággal kapcsolatos könyvek bemutatói, a gyerekprogramok (meseolvasások, papírszínház), illetve a felnőtt színező szintén ide sorolható. Gyakran járnak hozzánk az óvoda nagycsoportosai és igyekszünk megszólítani az iskolásokat is: a közelmúltban, egy országos rendezvény keretében például Mlatilik Timi tartott előadást az internet veszélyeivel kapcsolatban. Ami a további terveket illeti, szeretnénk egy, a Magosfa Alapítvány Kincsmaros című faluismereti kalandjátékához hasonlót megvalósítani, vagy például szeptember 30-án lesz Benedek Elek születésének 160. évfordulója, ez alkalomból az eddigi népmesei alkalmaknál kicsit nagyobb volumenű megemlékezéssel igyekszünk készülni.

A lényeg tehát, hogy a fókuszban mindig valami kulturális tartalom legyen, ugye?

Igen. A programok nem mindig kapcsolódnak közvetlenül a könyvekhez, a lényeg sokszor az, hogy minél többen bejöjjenek hozzánk. Aztán ha valakinek megtetszik a hely atmoszférája, vagy esetleg egy-egy könyv, amit kikölcsönöz és elolvas, akkor már megérte. A cél, hogy minél többen legyenek könyvtárhasználók és természetesen szeretném, ha egyre többen olvasnának Kismaroson.

Honnan származnak az ötleteid?

Van, amikor egy-egy témára rákeresek az interneten és onnan merítek tippeket, és előfordul, amikor csak úgy, hirtelen bevillan egy-egy ötlet, olyankor gyorsan jegyzetelnem kell, majd később pedig megpróbálom megvalósítani őket.

Révuti Norbert