Április negyedikéig, vasárnapig újabb 121 ember kapja meg az első oltását és 260 fő a második adagot – közölte a háziorvos. Dr. Székely Zsuzsanna szerint az oltások nagy részét a háziorvosi rendelőben végzik, de néhány embert a váci oltópontra irányítanak.

Az összes, rendelőben és kórházi oltóponton legalább egyszer beoltott kismarosiak száma ezzel 544 főre nőtt a statisztikailag becsült 2500 főből.

 

Ezzel a lakosok több mint ötöde (21 százaléka) védett, vagy néhány héten belül kellő védettséget szerez ahhoz, hogy egy esetleges koronavírus-fertőzés ne okozzon súlyos megbetegedést a szervezetében.

Közben a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke a héten azt mondta, hogy minden háziorvos megkapta az összes oltandó páciense listáját. Békássy Szabolcs szerint a lista mellé egy szakmai útmutató is érkezett, amely segíti őket abban, hogy a legveszélyeztetettebbeket válasszák ki a listáról, és őket részesítsék elsőként védelemben.

Korábban az egészségügyi központ válogatta ki a regisztráltak közül, hogy kit vesz előre az oltási terv alapján és csak egy szűrt lista érkezett a háziorvosokhoz az oltandók adataival.

Az oltások nagy része pedig a második negyedévben, tehát áprilistól érkezik. A közös uniós beszerzésben eleve a második negyedév volt a vaskosabb szállítmányokra kijelölt időszak. Közben érkezik az egydózisú Janssen is a már meglévő ötféle vakcina mellé.

A legtöbb embert idehaza a Pfizer oltóanyagával oltottak be eddig, majd a kínai és az orosz vakcina következik a sorban, mennyiségben és eloltottságban is.

LP