Hamarosan új, 16 tantermes iskola épül Kismaroson. Az intézmény átépítéséről a kormány döntött 15 másik Pest megyei település iskolaberuházásával együtt. Az építkezés hivatalosan bővítésként szerepel a tervekben, a valóságban azonban a régi épület teljes elbontásával lehet csak megoldani a szűkké vált intézmény befogadóképességének bővítését.

A 2019 végén meghirdetett programban legutóbb február közepén történt előrelépés, akkor a kormány további előkészítési munkákra alkalmasnak találta a kivitelező állami cég, a BMSK által készített megvalósíthatósági tanulmányokat.

Most újabb előkészületi munka indult el. Az építkezés idején a gyerekek oktatását biztosítani kell, a tankerület pedig arra kérte a kismarosi önkormányzatot, hogy intézkedjen a rá eső feladatok kapcsán: vagyis egy megfelelő önkormányzati területet tegyen alkalmassá (elsősorban jogilag) az átmeneti iskola befogadására.

Ez a Helyi Építési Szabályzat módosítását igényli, mert alkalmas egybefüggő terület az ideiglenes iskola elhelyezésére egy olyan, az önkormányzat tulajdonában lévő összefüggő telekegyüttesen lehetséges, amelyet egyelőre a szabályzat más célokra, a temető bővítésére jelölt ki. A felhasználás módosításáról szóló partneri egyeztetésben 15 napig lehet véleményezni a változtatást.

Neubauer Rudolf polgármester szerint a terület kiválasztásánál a lehető legtöbb szempontot figyelembe vette az önkormányzat. Fontos volt, hogy az ideiglenes iskola jól megközelíthető, lehetőleg központi helyet kapjon, ahol minden szükséges infrastruktúra, víz, villany, csatorna és internet is rendelkezésre áll. Fontos szempont volt, hogy az önkormányzat saját tulajdonú területére telepíthessék az átmeneti intézményt, hogy a lehető legkevesebb adminisztrációval felgyorsítható és bizonytalanságoktól mentes legyen a folyamat. Mint mondta, a lehető leghatékonyabb együttműködésre törekszik a tankerülettel a kismarosi gyerekek érdekeit szem előtt tartva.

A melléklet szerint egyébként az egyik legjobb verzió valósulhat meg az iskolások elhelyezésével kapcsolatban. A tervek alapján úgy tűnik, hogy a teljes intézmény egy helyre költözik, ehhez pedig több konténerépületet építtetne a tankerület, amely egy iskolaudvarra nyílna Az önkormányzat által kijelölt helyszín közművesített, vagyis minden szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll a gyerekek elhelyézéséhez.

A tankerülettől kapott információk alapján hamarosan megismerhető lesz az ideiglenes iskola kialakításának terve. Erről vázlatos rajzot egyébként a partnerségi egyeztetés dokumentuma is tartalmaz.  

A terület kijelölésére érkezett kérés azt mutatja, hogy újabb – egyelőre tervezési szintű – lépést tettünk az új iskola megépítése felé. Hogy mikor indul az építkezés, arról egyelőre nincs információ, de két hónap alatt már a második adminisztratív intézkedés született, ami akár a kivitelezési munkák felgyorsítására is utalhat.

Itt olvasható a felhívás teljes szövege a partnerségi egyeztetésről.

FELHÍVÁS!

Kismaros Község Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy KISMAROS Község Településrendezési Eszközeinek – 0198/4-6 hrsz.-ú ingatlanok és érintett környezetük iskolafejlesztéssel összefüggő – módosítása elkészült.

Az elkészült partneri egyeztetésre szánt tervezetet a honlapon áttanulmányozhatják.

A Partnerségi egyeztetés lefolytatása elektronikus úton történik.*

A fenti dokumentációval kapcsolatos észrevételeiket jelen Felhívástól számítva 15 napig* Neubauer Rudolf Kismaros Község Polgármesterének címezve, írásban, az alábbi elektronikus címen tehetik meg:

polgarmester@kismaros.hu

Segítő közreműködésüket megköszönve:

Neubauer Rudolf polgármester

 

* A veszélyhelyzet ideje alatt egyes településfejlesztési, településrendezési és településkép-védelmi szabályok eltérő alkalmazásáról szóló 546/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 2. §-a alapján. /A felhívás a 314/2012. (XI. 8,) Korm. rendelet 29. § szakasza szerinti, Kismaros Község Önkormányzat Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 3/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelete alapján jelenik meg./

Lakatos Péter