Október 21-én emlékezett meg Kismaros község önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharcról.

A Himnusz közös eléneklése után Neubauer Rudolf polgármester arról beszélt, hogy szerinte a forradalomban valami ellen küzd a nép, a szabadságharcban pedig valamiért.

Felidézte, hogy 2006 szeptember 17-én részt vett Salkaházi Sára boldoggá avatásán a Szent István Bazilikában. Elmondta, hogy 1083-ban avattak utoljára, hogy Magyarországon boldoggá vagy szentté avattak valakit, ez tehát egy nagy esemény volt. Két-három órával később azonban az őszödi beszéd kiszivárgása elsöpörte Salkaházi Sára boldoggá avatásának hírét. Akkor az emberek tudata, lelke lázongott egy politikai beszéd ellen és nem tudtunk ünnepelni valami mellett, egy második világháborús embermentő, egy vértanú cselekedeteinek jutalma mellett. A polgármester azt hangsúlyozta, hogy érdemesebb valami mellett elismeréssel kiállni, mint valami ellen harcolni.

A Kismaros táncegyüttes egy kis darab történelemmel, a  veszteségeinket feldolgozó előadással állt színpadra, a táncban a férfiak elvesztése mellett a megmaradók gúzsba kötése is megjelent.

A polgármester ezután felolvasta a Kismaros díszpolgára címet elnyert Mányi István építész méltatását és átadta a kitüntetést.

A Kismarosért érdemrendet idén a kismarosi háziorvos, Dr. Székely Zsuzsanna és asszisztense, Stób Lászlóné, Rita érdemelte ki. A doktornőnek aznap volt a születésnapja is, a jelenlévők állva tapsolták őt.

A kitüntetettekkel a polgármester beszélgetett még röviden a díjak átadása után.

A közös emlékezés a Szózat eléneklésével ért véget, a műsort Zelei Zsolt vezette.

Lakatos Péter