Lakossági tájékoztató vaddisznó ügyben

0
4648

A Börzsönyliget településrészen tapasztalható jelentős és megnövekedett létszámú vaddisznó jelenlét problémájának megoldása érdekében Kismaros Község Önkormányzata folyamatosan egyeztet a területileg illetékes Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság elnökével és a Váci Rendőrkapitánysággal. Szabályozási és állategészségügyi okokból az idei évben a hivatásos vadászok által elvégzett belterületi vaddisznógyérítés jelenthet megoldást a problémára, az erről szóló egyeztetések jelenleg is zajlanak. Amennyiben a rendőrség engedélyezi a beavatkozást, a további tudnivalókról és részletekről az Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.

A vaddisznók fokozott jelenléte Kismaroson már 2016-ban és 2017-ben is problémát okozott. 2015-ben a témával kapcsolatban akkor ezt írtuk:

Általánosan elmondható, hogy egyre gyakrabban jelennek meg vaddisznók az erdő közeli területeken, kertekben, és manapság még a városokban sem lehetetlen találkozni velük. A vaddisznók élőhelye elsősorban az erdő, időszakosan azonban a mezőgazdasági területeken is felbukkannak. Az erdőben főleg makkot esznek, de ha csökken a táplálék elérhető mennyisége, vagy nehezebben kibogarászható, elindulnak, és olyan helyre költöznek, ahol mindez biztosított. Így jutnak el a lakott területekre, vagy azokhoz egyre közelebb. Esetünkben a Duna mezőbe, ahol napközben ennivaló és rejtekhely is bőven akad, békéjüket pedig legfeljebb a kerékpárosok zavarják meg. Az elhanyagolt, gazos, elbokrosodott részek tökéletes búvóhelyet jelentenek az állatok számára, akik szívesen költöznek be ezekbe a vackokba.

A vaddisznó félelmetes kinézetű állat, sokan félnek tőle, joggal: a vadkan ma hazánk egyetlen veszélyesnek tekintett vadja. A malacait óvó anyakoca, a beteg, megsebzett vaddisznó, vagy párzási időszakban az udvarló kan rá is támadhat az emberre. A vaddisznó mégis elsősorban menekülni akar, és ha erre nem képes, akkor utolsó lehetőségként támad, állkapcsával bizony komoly sérüléseket okozva.

Így viselkedjünk, ha vaddisznóval találkozunk

Amennyiben utunk során hirtelen vaddisznóval találjuk szembe magunkat, a megfelelő viselkedés nagyon hasonló ahhoz, mint amikor egy nagyobb testű kóbor kutyával találkozunk. A Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján összegyűjtötte a legfontosabb szabályokat:

*  Különösen fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni.
* Csapjunk zajt, kiabáljunk, hadonásszunk a kezeinkkel;  a disznó ugyanis nem lát jól, az emberi hangra viszont biztosan alábbhagy a bátorsága.
* Adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle.
* Ha nem támadólag közelít a disznó, hanem csak az irányunkba menekül, akkor megoldás lehet, ha beállunk egy fa mögé, hogy ne taposson el minket.
* Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk.
* Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdőben, mert a vaddisznó rátámadhat a kutyára.”