Egyre több a fertőzött, az ország minden területén vannak már regisztrált betegek. Kismaroson egy külföldről visszatért ember került hatósági karanténba. Már második napja kijárási korlátozás van érvényben, de a turisták azért csak kijönnek a Dunakanyarba. Az orvosi kamara szerint jó a maszk, az Operatív Törzs nem javasolja – Kismaroson gyártanak, sőt mi is adtunk ötleteket otthoni maszkok elkészítésére. Az óvodában nincs ellátott gyermek, jut tehát idő a felújításokra, az iskola pedig nagyot lépett előre a digitális oktatásban. Ez a Heti Szemle, a Kismarosi Kikiáltó heti összefoglalója. 

Koronavírus-összefoglaló

Ma reggelre hatósági karanténba került egy ember Kismaroson is, mert fertőzött területről érkezett vissza. Ebben az esetben a hatóság feltételezi, hogy a fertőző betegség kórokozója a külföldön lévő szervezetébe került, illetve ő is a betegség lappangási szakában van. Ez nem jelenti azt, hogy fertőzött, de nem léphet ki a házából. A házat egyébként hatósági matricával is meg kell jelölni. 

Az Idősek Segítő Szolgálatában már 13 segítő regisztrált és 17 ember jelezte, hogy szüksége van segítségre, mert önállóan nem tudja megoldani az élelmiszerek beszerzését. A hét végétől nem csak az idősek, de olyan 65 évnél fiatalabbak is jelentkezhetnek a szolgálatnál, aki krónikus betegséggel küzd, vagyis potenciálisan veszélyeztetett a koronavírus-fertőzés szempontjából. A szolgálat szeretné biztosítani, hogy senki ne maradjon segítség nélkül, aki magas kockázatú csoportba tartozik.

Egy hétvége alatt harmadával nőtt a fertőzöttek száma országosan, vasárnap este 408 fertőzöttet tartottak nyilván. A hétvégén ketten is belehaltak a vírusfertőzés okozta megbetegedésbe, összesen 13 halálos áldozata van eddig a koronavírusnak. A friss adatokat a koronavirus.gov.hu oldal közli minden reggel hét óra előtt. 

Kismaroson regisztrált, igazolt fertőzöttről továbbra sem tudni, de az országos tisztifőorvos minden egyes napi sajtótájékoztatójában felhívja a figyelmet, hogy bárki lehet hordozó, hiszen a vírus Magyarországon már mindenhol jelen van. 

Kifejezetten kérjük azokat, akik észlelik magukon vagy hozzátartozójukon a betegség tüneteit, hogy a saját illetve a közösségük, szeretteik érdekében értesítsék a háziorvost telefonon! A koronavírus-fertőzés lázzal, száraz köhögéssel, nehézlégzéssel, általános gyengeséggel jár. Elsősorban a légutakat, aztán pedig a tüdőt támadja meg. A fertőzés a lakosok körülbelül 80 százalékánál tünetmentesen vagy rendkívül enyhe tünetekkel lezajlik, azonban ezek a vírushordozók is fertőznek. 

Viseljünk-e maszkot?

Általános kép, hogy maszkban sétáló emberrel találkozik, aki a pénteken bejelentett kijárási korlátozás feltételei mentén elhagyja az otthonát. Maszkban, esetleg gumikesztyűben dolgozik a pénztáros a boltban, maszkot visel a vásárló. Az arcot és a légutakat védő maszkokkal kapcsolatban más véleményen van a Magyar Orvosi Kamara és más véleményen van a vírus elleni védekezést hivatalosan irányító Operatív Törzs, de az kétségtelen, hogy az emberek körülbelül fele visel ilyesmit, amikor közösségbe, például boltba megy. A maszkok egyike sem nyújt teljes védelmet a vírus ellen, a fertőzés átadását viszont nagyon megnehezíti. Beszámoltunk kismarosi maszk-gyártókról és ugyanitt közreadtunk szabásmintát és útmutatót is házi maszkok készítéséhez, amit akár bevásárláskor vagy közösségben viselhetünk. 

Ha már bolt: a szombattól életbe lépett kijárási korlátozás az országos sajtó hírei alapján hol jobban, hol kevésbé tudatosult az emberekben. Ennek egyik fő pontja, hogy a 65 év felettieket csak egy bizonyos idősávban, reggel 9 és dél között engedi boltba, patikába. Ebben az idősávban nem léphetnek be az üzletbe a 65 évnél fiatalabbak. A cél az, hogy a fertőzést ne kapják el azok, akik kifejezetten veszélyeztetettek. Arra kérünk mindenkit, hogy a korlátozást vegye figyelembe!

 

 

Erre kérte a turistákat is hat dunakanyari település is. Kismaros, Verőce, Nagymaros, Szokolya, Kóspallag és Zebegény közös felhívást tett közzé, amelyben a járvány idején távolmaradást kért a Dunakanyar szépségeit csodálni kívánóktól. A kijárási korlátozás egyes értelmezések szerint kifejezetten megengedő a kirándulásokkal kapcsolatban, a szerkesztőség álláspontja azonban az, hogy a rendelkezés szellemisége a minél kevesebb érintkezés és a fertőzés sebességének lassítása. Ebbe nehéz belelátni a települések közötti utazást, parkolást, helyben vásárlást – azokat a dolgokat, ami egy kirándulással együtt jár. 

Óvoda gyerekek nélkül

A héten megírtuk, hogy miként néz ki a beíratás idén az óvodában, egyben érdeklődtünk is, hogy milyen az élet járvány idején a kiürült intézményben. Ritzl Erika intézményvezető pedig képekkel is szolgált: az óvodában ugyanis belső munkákat végeznek. Így írt:

Március közepétől üresek a csoportszobák, nem hallatszik gyermekzsivaj az óvoda udvaráról sem. A koronavírus járvány terjedése a közoktatásban résztvevők életét is nagymértékben megváltoztatta. Miután az iskolákban rendkívüli szünetet rendeltek el, az óvodákban is hasonlóan intézkedtek a fenntartók. A Kis Morgó Óvodában március 16-tól korlátozott számban, ügyeletet kérhetnek a szülők. Eddig még senki nem élt ezzel a lehetőséggel. Az étkezést továbbra is igényelhetik a családok gyermekeik számára, amely minden nap 13.00-ig elvihető az óvoda tálalókonyhájáról.

Az intézmény alkalmazottai minden nap ügyeletet biztosítanak meghatározott létszámban. Ezek a napok rendrakással, teremrendezéssel, felújításokkal telnek. A nyári felújítási munkálatokat most volt lehetőség megvalósítanunk. Az óvodapedagógusok, dajka nénik glettelték, festették a csoportszobákat. Karbantartónk, a szülők, ismerősök segítettek laminált padlót lerakni, galériát összeszerelni, (Greff Zsolt, Rudolf Krisztián, Gesztődi Balázs) melyet ezúton is köszönünk. Így két csoportunk, a Hód és a Rajzos csiga is megújulhatott.

A játszóudvarra – az önkormányzat által elnyert pályázatból-, 5.700.000.-Ft. értékben elkezdték az udvari játszótéri eszközök telepítését.

Pedagógusaink folyamatosan tartják a kapcsolatot a szülőkkel, gyermekekkel. Játékos feladatok, mesék, énekek, elektronikus úton történő elküldésével, video üzenetekkel segítik az otthoni közös együttlétet.

Ez az időszak mindannyiunk számára különösen nagy kihívást, megpróbáltatást jelent. Most még nem tudjuk, hogy mikor leszünk teljes biztonságban a vírussal szemben, de bizakodunk abban, hogy sikerül közösségünknek mihamarabb találkoznia egymással.

Ritzl Erika, intézményvezető

Komoly előrelépés az iskolai digitális oktatásban – minden tanuló vilcsekes emailt kapott

Iskolánk megkapta a Google-től a G-Suit Education csomag ingyenes használatát. Ez a Google alkalmazások intézményi szintű, zárt rendszerű felhasználását jelenti. Erre a rendszerre térnek át a diákok és a pedagógusok is a következő héttől. 

Adatvédelmi, adatkezelési szempontokból is előrelépés, valamint nagyobb tárhelyet biztosít a felhasználók számára, mint az eddigi rendszer. Minden vilcsekes tanulónak saját, vilcsek.hu végződésű iskolai email címe lesz, amelyet a hétvégén mindenki meg is kapott a hozzá tartozó jelszóval együtt. 

Az iskola igazgatónője, Nyúli Edina szerint ezekkel a módosításokkal létre tudják hozni azt az iskolai belső hálózatot, amit diákok és pedagógusok a további években is tudnak majd használni.

Lakatos Péter